נוסח הפרשת תרו"מ

השאלה:

האם נוסח הפרשת תרומות ומעשרות מירקות דומה לגמרי לנוסח ההפרשה של פירות?

התשובה

הרב יואל פרידמן | שבט-אדר תשס"ז

נוסח הפרשת תרומות ומעשרות שווה בירקות ובפירות. אמנם יש שני הבדלים מרכזיים:
א. השלב שקובע את שנת המעשר: בירק השלב הקובע הוא הלקיטה, ובפירות האילן – החנטה. לכן בירק החל מא' תשרי האחרון הירקות הם משנת מעשר עני, ואילו בפירות האילן רק אלו שיחנטו לאחר ט"ו בשבט ייחשבו כפירות שישית (מעשר עני). כדי למנוע בלבולים נכתב בנוסח ההפרשה: 'עוד תשע מאיות בצד התחתון של הפירות של מה שברצוני לתקן הרי הם מעשר שני, ואם הן חייבות במעשר עני - הרי הן מעשר עני' ובנוסח זה אין משמעות להבדל שבין ירקות לפירות.
ב. הנקודה השניה היא שבפירות האילן, כדאי להוסיף בנוסח ש'אם הפירות הם משנת רבעי הרי הם בתוספת רבע מערכן מחוללים כל דרגת חיוב על פרוטה ורבע בנפרד במטבע המיועדת לכך בשבילי' – ובזה אנו פוטרים את בעיית חילול הרבעי.