נתינת מעשר ראשון לכהן

השאלה:

השו"ע ביו"ד (של"א סעיף י"ט) כותב שצריך לתת מעשר ראשון ללוי והרמ"א מוסיף שי"א אף לכהן. ונראה שהשו"ע פסק כרמב"ם המובא בב"י ולא כהרמ"א. ואם כן, הספרדים הפוסקים כשו"ע אף הכהנים צריכים לתת ללוי, ולא שייך לומר המוציא מחבירו עליו הראיה כיון שהספרדים לא אומרים קים לי נגד השו"ע אף כשיש מוחזק, אך ראיתי בכמה מקומות שלא מוזכר חילוק בין הספרדים לאשכנזים וצ"ע.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

המחלוקת היא לגבי ישראל הנותן מעשר ראשון, כאשר לדעת השו"ע נותן דווקא ללוי ולא לכהן ואילו לרמ"א נותן ללוי ולכהן, למי שירצה. אין כאן דיון על כהן הנותן, בכך לכו"ע אין כהן נותן ללוי מעשר ראשון.

לגבי כהן כבר פסק הרמב"ם (מעשר פ"א ה"ג) שמפרישין לעצמן, ועל כן אין חובת נתינת מעשר של הכהן ללוי כלל. עיי"ש ברמב"ם ובשו"ע (סעיף סח). וזה נלמד מהפסוק שאין הכהנים נותנים מעשר ללוי אלא לעצמם, אבל בכל אופן צריכים להפריש אבל בלא נתינה. על כן ברור שכהנים לא נותנים ללוי מעשר ראשון ולא שייך לדיני המוציא מחברו עליו הראיה כלל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי