פטנט למעשרות

השאלה:

שלום כבוד הרב.
ראשית כל אומר שאשמח לקבל תשובה מפורטת עם שלל הדעות הרווחות כיוון שזה נושא שמעסיק אותי זמן רב, ועכשיו לשאלה:
חשבתי על רעיון מסויים שיוכל למנוע מאנשים אכילת פירות וירקות לא מעושרים.
יכול אדם מסויים לחשוב על כל הפירות והירקות שקיימים ולבצע עליהם מעשר אפילו במחשבה ואפילו על קליפות או ממה שישאר מהפירות.
אני חשבתי שזה יהיה אפשרי מכמה סיבות:
א.זכין לאדם שלא בפניו
ב.אפשר לבצע מעשר במחשבה
ג. אפשר לבצע מעשר גם מהקליפות.
ד. יש ברירה.(לכאורה כי זה דין דרבנן)
מה הרב חושב על הרעיון? האם זה מעשי,ומדוע?
אם לא, מה כן אפשר לעשות?(אולי בדיבור וכ’ו)
תודה רבה וכל טוב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

הרעיון הוא בכיוון חיובי, אבל כבר קדמך הרב דוד בהר"ן זצ"ל, ואפילו נהג כך הלכה למעשה (מעט שינויים). אבל הקושי הגדול שהפירות אינם שלך ואתה מזכה משל אחרים, וכאן יש קושי הלכתי. ובאריכות רבה דן בשאלה זו הגר"שז אויערבאך זצ"ל בסוף ספרו מעדני ארץ שביעית, יש שם קונטרס המתייחס להצעה זו, והוא שלל אותה. ועיין בספר ארח דוד (תיקון הטבלים, עמ' שס"ג-תיב) שם מופיעים כל הכותבים בשאלה זו, ואף אתה יכול להוסף ברורים הלכתיים בנושא. אשמח לשמוע.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי