שמן תרומה שנשאר אחרי שהנרות כבו

השאלה:

שלום רב, אני כהן וקיבלתי שמן תרומה טמאה באיכות נמוכה. למעשה, הנר תמיד כבה כשעוד נשאר שמן רב. מה באפשרותי לעשות עם שאריות השמן? תודה רבה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"א ניסן תשע"ה 8:23

ב"ה

לאלחנן כהן

שלום וברכה

ראשית, זאת תופעה מוכרת והגיונית שהשמן של התרומה שקבלת הוא שמן באיכות נמוכה. הסיבה לכך היא, שכיוון שמפרישים אותו מיד אחר עשיית השמן לפני שלב השארת השמן על מנת שהפסולת שבתוכו תשקע - תהליך שלוקח מס' שבועות בבית הבד. אין בכך גם איסור כי בזמן הזה שהתרומה הולכת לאיבוד או לשריפה ולא לאכילה מותר לכתחילה להפריש תרומה מן הרע על היפה כפי שנפסק בשו"ע.

לכן אמנם לכתחילה עדיף להדליק בו נרות, אך אם השמן אינו דולק בנר, יתכן שניתן יהיה לשרוף אותו, כי יתכן שבתוך שריפה גדולה הוא כן יבער, ובכך מקיימים בו מצוות שריפה. כשהדבר מעשי מאוד לשרוף אותו יחד עם שריפת החמץ, כי בחום גבוה הוא לא יכבה אלא יישרף.

בברכת התורה והארץ

פסח שמח וכשר

אהוד אחיטוב