תרומות ומעשרות מיין בייתי

השאלה:

בבציר אחרון ניתנה לי ההזדמנות, ע"י חברי בעל הכרם והענבים, לבצור ולהכין תירוש תוצרת בית.

הענבים ניתנו לי במתנה וחברי בעל הכרם מפריש תרומות ומעשרות כדין. מתוך מה שנבצר ייצרתי כמות של __ בקבוקי 750 מ ל של תירוש.

רציתי לדעת:

1. כמה מתוך התוצרת עליי להפריש לתרומות ומעשרות?

2. מה עלי לומר ולברך בהתאם לתרומות והמעשרות הנכונים לתוצרת זו?

3. מה עלי לעשות עם מה שהופרש לעניין תרומות ומעשרות?

4. נוכחתי לדעת שיש עניין של ביעור המעשרות השנה רק אמש. מה זה אומר מבחינתי? מה עלי לעשות? ואיך קרן בית האוצר שלכם יכול לעזור לי בעניין?

בברכת חג חירות שמח, נתנאל

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ניסן תשע"ד

ב"ה

לנתנאל ערב טוב,

סליחה על העיכוב בתשובה, לא פתחתי את הדוא"ל בחול המועד.

בנוגע לשאלה עצמה.

א. לא כתבת כמה בקבוקים הכנת. בכל מקרה אתה צריך להסיר הצידה קצת יותר מ 1% מהכמות שייצרת.

ב. עליך לומר נוסח הפרשת תרו"מ כרגיל, ולפני אמירת הנוסח לברך על ההפרשה, ואחרי שאתה קורא שם מעשר-שני את מברך על החילול ואומר את נוסח החילול שכתוב כחלק מנוסח ההפרשה.

ג. בסוף ההפרשה כל מה שהזזת נהיה תרומה גדולה ותרומת מעשר - וצריך לשפוך אותו מיד במקום שאין בו ביזיון - כמו כיור לנטילת ידים וכדו', בכדי שלא ישתו ממנו.

ד. השנה אינה שנת ביעור מעשרות אלא רק שנה הבאה.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב