תרומות ומעשרות ממשקאות חריפים

השאלה:

א. האם יש צורך לעשר ליקר שעושים מפירות?

ב. האם יש צורך לעשר ערק שעושים מפירות על ידי אידוי?

ג. שכחתי להפריש מאתרוג שנקטף לאחר ראש השנה תרו"מ ונזכרתי בחג הראשון של סוכות. האם הייתי יכול להפריש בדרך כל שהיא, האם היה ניתן לסמוך על הפוסקים שאין צורך להפריש תרו"מ מאתרוג שיש בו קדושת שביעית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. ליקר צריך לעשר, ונראה שכדאי לעשר מהליקר על הליקר.

ב. ערק כדאי להפריש משאריות הפרי לפני עשיית הערק.

ג. מעיקר הדין האתרוג שנלקט בשביעית הוא של ששית, ועל כן חייב בתרו"מ, אמנם בגמ' הובאה דעה שבאתרוג יש לילך גם בתר לקיטה, וכך פסק הרמב"ם, אבל בכו"א גם לדעה זו צריך להפריש תרו"מ כשל ששית. כמבואר ברמב"ם (פ"ד ה"יג).

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי.