שימוש וניצול תרומת מעשר וערלה

השאלה:

שלום.

שאלתי: האם יש פתרון הלכתי המאפשר לעשות שימוש כלשהו במעשרות / ערלה במקום להשליכם לפסולת ובכך להפחית את רמת בזבוז המזון הראוי למאכל - בעיה כבדה כשלעצמה?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | כ"ב אדר תשע"ו 10:05

שלום וברכה

א. מעשרות - כמובן שכוונתך לגבי תרומת מעשר המיועדת לכהן, שמחמת אי-טהרתו אינו יכול לאוכלה, ושיעורה גדול מאשר תרומה עצמה.

אי לכך, שימוש / ניצול תרומת מעשר יכול להתבצע באמצעות האכלה לבהמת כהן (שו"ת משפט כהן סי' לח; שו"ת דעת כהן סי' רלז).

ב. ערלה - איסור ערלה הינו גם בהנאה וממילא לא ניתן להשתמש בהיתר הנ"ל. ברם, כדי למנוע 'הפסד' הפירות וכן מבחינה בוטנית-חקלאית, ניתן להוריד את הפרחים במשך ג' השנים.

בברכה,

נתנאל