שלום הרב אני מנוי בבית האוצר האם עלי להפריש גם מעשר ראשון או רק יותר מאחוז?

השאלה:

שלום הרב אני מנוי בבית האוצר האם עלי להפריש גם מעשר ראשון או רק יותר מאחוז?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י' כסלו תש"פ 10:21

שלום

המנוי לבית האוצר צריך להוציא בפועל רק קצת יותר ממאית מן הפירות .

אך בהיותך מנוי בבית האוצר התשלום ששילמת ניתן ללוי בתור הלוואה והלוי פורע חובו במעשר שזוכה ממך בכל הפרשת תרו"מ.

באמירת הנוסח ההפרשה אתה מגדיר וקובע מיקום לפירות המעשר (באיזור העליון של הפירות) הלוי זוכה במעשר (בלא צורך במעשה קניין מדין 'מכירי לוייים'). אלא שבמקום להעביר לו את חלקו, הלוי רוצה להשאיר את המעשר ברשותך וכנגד המעשר הוא מקזז בשווי ההלואה שחייב לך. ובדרך זו קיימת הלכתית גם נתינת המעשר ללוי.

אך כאמור בפועל אין צורך להוציא אלא רק קצת יותר ממאית מהפירות

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי