שנות מעשר שני

השאלה: שלום, אני מנוי של בית האוצר. איך יודעים האם פירות שנאכלים בחורף חייבים במעשר שני או עני? התאריך הקובע הוא החנטה, והם חנטו בשנה שעברה, ולכן מה שקובע הוא מה הייתה החובה בשנה שעברה? אני מבין שכנראה השאלה לא רלבנטית לשנת תש"פ, כי גם שנה שעברה וגם השנה הן שנות מעשר שני, אך אני שואל באופן עקרוני. שאלה נוספת - צירפתם בעלון חוזי הלוואה - האם יש צורך למלא ולשלוח או שמספיקים הפרטים שלי ששמורים אצלכם? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' חשון תש"פ 11:07

בס"ד יא מרחשוון תש"פ

שלום וברכה

החנטה קובעת גם במציאות של ימינו שעברנו משנה רביעית החייבת במעשר שני לשנה החמישית שגם חייבת במעשר שני. אבל התורה חייבה להפריש כל שנה על אותה שנה, לכן למרות שבשתי השנים הללו יש אותו סוג מעשר (מעשר שני), אסור להפריש ממה שגדל בשנה החמישית על מה שגדל בשנה הרביעית או להיפך. על כן יש צורך לדעת על פירות שחלקם חנטו לפני טו בשבט  וחלקם אחר טו בשבט. התופעה הזאת קימת לפעמים בלימון, שסק, שקד ואפרסק. תלוי בחורף ובחום שיש בו. אם החורף מבורך אין חנטות עד אחרי ראש השנה. על כן כדאי להתפלל שיהיה חורף מבורך ואז לא יהיו חנטות עד אחר טו בשבט.