תהליך הפקת שמן בעבר

השאלה: שלום וברכה רציתי לדעת האם בתהליך הפקת שמן - השמן יוצא מהתהליך חם, ואפ' רותח? מהות השאלה היא בדיני כלי ראשון ושני כמו שמביא הרמב"ם בהלכות מעשר פ"ג הט"ו, שם נראה כי שמן נגמר לעניין מעשרות כאשר מתבשל, והשאלה היא האם מתבשל בכלי שני או לא. בהנחה ונפרש את סוף דברי הרמב"ם לגבי הכלי עצמו נמצא שיש בישול בכלי שני, אך אם נפרש את סוף הדברים על גבי השמן, דהיינו כאשר השמן חם ביותר אז אסור להכניסו לתבשיל בכלי שני משום שהוא סיים את בישולו בעצם היותו רותח, וממילא לא יהיה בישול בכלי שני. הייתי שמח לתשובה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ג אדר ב תשע"ט 22:41

בס"ד

שלום וברכה

בעבר לא היה חמום זיתים לצורך הפקה. אלא כתשו ודרכו, רק היום יש בחלק מהמפעלים (בד"כ זה ירידה באיכות) חמום של הזיתים לפני כתישה וכבישה. לפעמים הייתה התחממות מועטת של הזית בגלל החכוך אבל בודאי שלא הגיע לחום של רתיחה.

לגבי ההלכה יש לפרשה על פי פיה"מ שהוכנס השמן לתוך כלים שיש בהם תבשילים והם חמים ולא השמן (עיי"ש בהמדורת קאפח) .

פורים שמח