תערובות לימונים

השאלה: שלום, השאלה כבר נשלחה אליכם וככל הנראה לא נקלטה.לכן אני מנסה שוב. מה הדין לגבי עץ לימונים בחצר פרטית שמכיל 'תערובת' של לימונים שחלקם הגדול חנטו בשנת השמיטה וקדושים בקדושת שביעית, וחלקם חנטו מאוחר יותר.קשה להבדיל ביניהם. א.האם יש לנהוג בכולם בקדושת שביעית מספק? ב.האם יש צורך בהפרשת תרו"מ גם מספק בגלל הבלבול שנוצר? בברכה ובתודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ג אדר תשע"ו 10:33

בס"ד

שלום וברכת ד'

כל הלימונים שיבשילו עד פסח חנטתם הייתה לפני ראש השנה. הזמן שבין חנטה והבשלה בלימון הוא בחורף כ-9 חדשים, ובקיץ כ 6-7 חדשים. על כן כל הלימונים המבשילים עד פסח הם של שביעית.

לאחר פסח יהיו תערובות, ויצטרכו גם לנהוג קדושת שביעית וגם יפרישו תרו"מ בלא ברכה. אפשר לאחר פסח לראות לימונים קטנים שהם בודאי של שמינית ולהפריש מהם , כדי שיהיה מהחיוב על הפטור. אם אי אפשר למצוא אחוז ומשהו (תרומה גדולה ותרומת מעשר) לימוני שביעית בודאי יקחו אחוז ומשהו כנגד הכמות הכוללת (בשעת הדחק יסמכו על בילה ביבש).