תרומות ומעשרות

השאלה:

שלום רב - איך לנהוג אחרי שקוטפים לימונים בחצר בית במושב, לפני אכילתם, נהגתי להרים מטבע ולאמר ,- אני מעשרת על הלימונים. -כנ'ל עם עשבי ושיחי טיבול? קטיף לנהוג כאשר מקבלים פירות או ירקות ואין יודעים מה המקור, ונשאלת שאלה זאת בשבת? - האים מותר לי לגזום ולדלל ענפים של עצי פרי ונוי? אינני מעוניינת להעזר בגוי. - האים ניתן לרכוש חוברת עזר מהמכון? בברכה ורב תודות.

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ד אייר תשע"ז 11:21

שלום וברכה !

אשריך שאת מגדלת פירות וירקות באדמת הקודש.

חובה להפריש תרומות ומעשרות מהפירות ועשבי התיבול שבגינה. צריך לומר את הנוסח במלואו ולא רק לקחת מטבע ולומר משפט אחד.

אני מציע לך לפנות למזכירה במכון התורה והארץ ולעשות מנוי על "אוצר הארץ" וכן לרכוש מהמכון את הספר "הלכות הארץ". לימוד בספר יאפשר לך לקיים בעצמך את המצוות כראוי.

כאשר לא ידוע אם הפירות שקבלת מעושרים , יש להפריש בלי ברכה.

מותר לגזום ולדלל ענפים של עצי פרי לתועלת העץ והפירות. אין בעיה לגזום עצי נוי.

לגבי השימוש בעשבי תיבול מהגינה, יש להקפיד שלא לאכול חרקים המצויים מאוד בעונה זו.

בהצלחה

מוטי שומרון