תרומות ומעשרות מראש שום

השאלה:

שלום רב , 1)כאשר בערוגה קטנה מגדלים מעט ירקות לדוגמא 2-3 שתילים של שום וכל פעם קוטפים ראש שום אחד ,האם כל פעם צריך לעשר או שזו אכילת עראי? 2)כאשר יש גינה שבנויה כמדרגות (טרסה) ובעליונה יש גפנים בודדות ובגינה התחתונה יש ירקות - עפ"י הרמב"ם הלכות כלאיים פ"ח הלכה ח' ,אם אני בונה גדר גבוהה י' שתחצוץ וקוצץ את השריגים של הגפן שעוברים את הגדר האם מותר לגדל את הרקות בגינה התחתונה צמוד לקיר של העליונה ? (הטרסה התחתונה מאד צרה ואין אפשרות להרחיק ו' טפחים) תודה , עדיאל

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ז ניסן תשע"ז 11:26

ב"ה

שלום וברכה

1. ראש שום מורכב מכמה שיני שום והוא אינו נאכל כאחד, אי לכך הדבר נחשב כאכילת קבע, כפי שמובא ברמב"ם מעשרות ד, טו- יז, שהפטור של אכילת עראי הוא רק כשאוכל אחת אחת אך אם אוכל כמה ביחד, כגון באשכול ענבים שאוכל כמה ענבים, וראש שום דינו כאשכול במקרה זה, הדבר נחשב לאכילת קבע ויש לעשרם לפני האכילה.

2. לגבי הגפנים, כתב הרמב"ם בכלאים ו, ה שאם הכרם בגינה העליונה, וזרעים בשדה התחתונה,  אם ישנה גדר בגובה י' שמפרידה בין בין הגינות די בהרחקת ג' טפחים מעיקרי הגפנים כדי לזרוע בתחתונה, וראה בהרחבה בחוקות הארץ פרק ו הלכה ה'.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר