תרומות ומעשרות על לימון שנקטף לאחר טו בשבט

השאלה: שלום. 1. כבשנו זיתים בכלים שונים וטרם הפרשנו תרו"מ. האם ניתן להפריש מכלי אחד על כולם או שצריך להפריש על כל כלי בנפרד? 2. בשלב זה של השנה, מה צריך להפריש מעץ הלימון שבחצר שלנו, מעשר שני או מעשר עני? לפי מה נקבע הדבר? תודה אביתר

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' אדר תשע"ט 12:02

שלום

1. ניתן להפריש מכלי אחד על כולם,  אך יש להקפיד שהכלים יהיו פתוחים (גלויים ללא מכסה) ע"מ שתהיה הפרשת התרומה מן המוקף.

2. טו בשבט ראש השנה לאילנות וכל שחנט מטו בשבט שייך לשנה הרביעית וחייב במעשר שני. (אך כל הפירות שחנטו קודם טו בשבט אף שנלקטו לאחר מכן שייכים לשנה שלישית שנת מעשר עני)

האתרוג מיוחד שאף שראש השנה שלו טו בשבט כשאר האילנות מ"מ כל הנלקט מטו בשבט שייך לשנה הרביעית ויש להפריש מעשר שני.

הלימון יש ספק אם נחשבים כאתרוג שהלקיטה היא הקובעת או כשאר פירות האילן והחנטה היא הקובעת. לכן לימון שנקטף לאחר טו בשבט , אם החנטה היא הקובעת הרי היא חייבת במעשר עני ואם הלקיטה היא הקובעת הרי היא חייבת המעשר שני. לכן למעשה מפריש על תנאי את שתי המעשרות (יש לומר את הנוסח המלא ואומרים תנאי  'ואם צריך מעשר עני הרי הוא מעשר עני') ומחללים בלא ברכה (ספק ברכות להקל) .