תרומות ומעשרות

השאלה:

התחלנו ללמוד הלכות הפרשת תרו"מ בשעה טובה ומוצלחת. אך לא כ"כ הבנו מה היחס בין ראיית פני הבית לבין גמר מלאכה. האם גם כשרואה פני הבית אין זה מתחייב בהפרשה עד שיהיה גמר מלאכה או שאין קשר בין הדברים?
ועוד שאלה קטנה, השו"ע שלא, עט, אומר שאף לעניין תוספת גידול, זה מתחייב במעשרות. לא הבנו כ"כ מה היחס בין זה לבין הבאת שליש?

תודה רבה על העזרה. ותוברכו מן השמים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

יישר כח על התעסקותכם במצוות התלויות בארץ.

ראיית פני הבית זה חיובי תורה, ואילו גמר מלאכה וקניינים אלו חיובי דרבנן. (עיין רמב"ם הל' מעשר פ"ד ה"א-ב).
שליש זהו מושג כללי של דבר שראוי לעשר ממנו, והוא באופן כללי עונת המעשרות. אולם כאשר יש פרי שהוא כבר ראוי לאכילה מקטנותו הרי שזה כבר הזמן שהוא מתחייב במעשרות, ועל כן זה מה שכתב השו"ע (סעי' עט), שאם יש פרי שראוי לאכילה מקטנותו הרי שהוא כבר חייב במעשרות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי