סגנון החתונות כיום

השאלה:

1) ממתי התחילו להתחתן באולמות ולהזמין תזמורות לחתונות ולמה כל כך מקפידים להתחתן באולמות מפוארים ולהזמין להקות שינגנו? הרי העיקר זה שהזוג יתחתן ואפשר לעשות זאת ברבנות עם מספר מצומצם של אנשים וכך לא להוציא הוצאות מיותרות על חתונות

2)האם יש בתשובה לשאלה מספר 1 הבדל בין אשכנזים לספרדים בין אשכנזים לאשכנזים חסידיים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1) אולמות זה חידוש של דור אחרון, ונובע מסגנון החיים ומסדר החיים.

לשעבר אדם היה מתחתן בביתו ומזמין את בני מקומו התקשורת והתחבורה היו שונים וממילא אדם היה נושא מבנות מקומו. ואף אם היתה ממקום אחר היו באים לחתונה משפחתה ואף זה במידת האפשר.
כשתנאי החיים השתנו ויכולים להגיע לחתונה קרובים ומשמחים רבים נאלצים למצוא מקום רחב בו ניתן לארגן את השמחה וממילא איש כפי עשירותו או שלפי מה שהוא חושב שהוא צריך להיראות לרבים.

חבל מאד שבני אדם ממשכנים את כל חייהם עבור חתונה מפוארת של ילדיהם. בעבר היו תקנות כמה מותר להזמין לכל שמחה (ברית מילה, בר מצוה, חתונה וכד') ומה מספר המנות. תקנו זאת רבנים לקהילותיהם כגון הנודע ביהודה ואדמו"רים לחסידות שלהם. בימינו יש חסידויות השומרות על כך.
לגבי שמחה וכלי זמר המנהג הוא ישן מאד וכך כתוב בפרקי דרבי אליעזר (פרק יא) על חופת אדם הראשון: "והיו המלאכים מתופפים בתופים ומרקדין בנקבים מלאכת הפוך ונקבין". כמובן שההגזמה בעלויות תזמורת היא חלק מצרות דורנו, ולשעבר היו תקנות אף על כמות כלי נגינה.
2) אין הבדל וכולם לוקים בהגזמה בכמות וממון הרב שהם מוציאים על אירוע של כמה שעות שאינו גורם לשמחה אמיתית.