צער בע"ח- קניית ביצי חופש

השאלה:

לפני יותר משנה נשאל הרב באתר זה האם יש יתרון הלכתי בקניית "ביצי חופש" במקום ביצים רגילות והרב השיב שאין.
א)רציתי לשאול האם הכוונה רק שאין חובה או גם שאין מידת חסידות, עניין טוב, רוח תורה וכיוצא בזה. בנוסף, ברצוני להתייחס דווקא לאנשים שמצבם הכלכלי טוב ולא יפגעו משמעותית מהתשלום הגבוה יותר.
ב)רציתי גם להזכיר שאלה שנידונה כבר בפוסקים על שימוש בטכניקה חקלאית של הרעבת התרנגולות שהפסיקו להטיל למשך כשבוע או יותר(אינני זוכר בדיוק) שגורמת להן להטיל ביצים שוב. בשו"ת "שבט הלוי"(חלק ב סימן ז) דן בדבר ופסק לאיסור.
ובשו"ת מנחת יצחק פסק שמותר אך לא ראוי.
ב"ביצי חופש" ככל הידוע לי לא משתמשים בשיטה זאת, בין שאר ההקלות שיש שם על צער התרנגולות. ואילו בביצים רגילות כן משתמשים בשיטה הנ"ל (בדקתי את המציאות ברמה סבירה) מכאן עולה לכאורה שיהיה לפחות עניין(אם לא חובה ממש) לקנות ביצים כאלו כדי שהחקלאים יגדלו כך ולא לפי השיטות הנפוצות כיום? מה דעת הרב?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א) כיון שאין בכך חובה מדוע תכריח את המגדלים (דרך הכיס) לעבור לשיטת 'החופש'. וכי המגדל בסוללות אינו צריך פרנסה? וכי הוא מצופף להנאתו?! הוא עושה זאת כדי להתפרנס וצריך להיזהר מהפצת טעמים הלכתים כדי ליצור פרסומת למערכת כלכלית.
ב) בעיית צעב"ח היא בעיה קשה לפי ההלכה אם אין בררה, לצורך קיומו של האדם מצדיקים צעב"ח. כפי שהמשתמשים בחמור נאלצים להכותו. כדי לספק ביצים בזול לכל האוכלוסיה אין אפשרות כרגע לגדל רק ביצי חופש ולכן יש לסמוך על שיטת המנחת יצחק.

דומני ששאלת צער בעלי חיים עוברת את המידה בימינו עד כדי כך שצער בעלי החיים עדיף על צערם של השכבות החלשות שאין להם יכולת לצרוך תוצרת אורגאנית יקרה.