כהן שנטמא לסבו/סבתו

השאלה: שלום כבוד הרב,

האם יש אפשרות לכהן להשתתף באזכרה בבית העלמין של סבו או סבתו?

האם מותרת נסיעה ברכב עם חלונות סגורים עד לקבר והאם שמירה של 4 אמות מהקברים אכן מאפשרת זאת?

האם מותר במידה ועל הכהן לתמוך בהוריו המבוגרים?

האם מותר לכהן להיטמא לחמיו / חמותו לשם שלום בית ובכדי לרות את רעייתו?

שאלותיי נובעות מתוך רצון להבין יותר את ההלכה שלכאורה ברורה ואוסרת על הכהן להיטמא למת למעט קרבה ראשונה (כמפורט בתורה ובהלכה) אך נראה לי שיש בכל זאת תנאים בהם יש פרשנות מקלה.

אודה על תשובתכם המלומדה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/29/2013 6:20:43 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

טומאת כהן היא מהתורה, לעומת זאת הגעה לבית העלמין איננה אלא מנהג, ונחלקו רבות האם מנהג טוב הוא או לא, כאשר לדעת הרמב"ם אין לעלות כלל על קברים, ויש מקילים (על פי האר"י) אבל בודאי שאין לפגוע בקדושת הכהונה בגלל קירבה למת. ואדרבא התורה לא רצתה את הקשר בין הכהן שהוא קדושת עולם, ואילו המת הוא חרס הנשבר בר חלוף (אין זה שייך לכבוד מעמדו ומעלת הנפטר, ומעשיו המיוחדים).
אם ההורים הם מבוגרים, אין חובה שגם ההורים יתאמצו ללכת לקברים, ואדרבא נחת רוח יש לנפטר שהחיים לא מתאמצים יותר מדי, וברור שכל לימוד תורה או תפילה מעלתה גדולה הרבה יותר מעלייה לקברות בבית העלמין.