אבא חורג

השאלה: שלום כבוד הרב.
אני נערה בגיל תיכון, אבא שלי נפטר כשהייתי קטנה ואמא שלי התחתנה עם גבר אחר אחרי כמה שנים.
ה"אבא חורג" שלי הוא אדם שאוהב לשלוט. הוא קובע לי למשל איפה ללכת ומתי לחזור (מתי לחזור הכוונה שצריך לפני שמחשיך), מה ללבוש (גם אם זה צנוע), ואם אני לא אקשיב לו - הוא יכול לקחת לי את הדברים האישיים שלי או אם מדובר על בגד הוא יכול למשל לקרוע לי את החולצה. אני תמיד אומרת לאמא שלי שאני לא חייבת להקשיב לו - כי הוא לא אבא שלי, והיא אומרת שאני חייבת להקשיב לו בגלל שהוא גידל אותי מאז שאני קטנה ואבא חורג גם חייבים לכבד וכו´. לפעמים הוא יכול לא להסכים לי להיפגש עם חברות ולהגיד לי שאני נשארת בבית, ואוי ואבוי לי אם לא (כי אם אני אלך הוא למשל יקח לי את הפלאפון).. השאלה שלי מה אני צריכה לעשות, האם אני באמת צריכה להקשיב לו, או להקשיב רק לאמא שלי?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 11:49:09 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הלכה היא שיש חובה לכבד אב חורג או אמא חורגת, כל זה בזמן האב או האם הביולוגיים חיים. לאחר מכן אין חובה אלא כהכרת הטוב.
השאלה שאת מעלה היא שונה מכיוון שגם אב רגיל אין חובה לכבד בדבר שהוא לא שייך לכבוד, או דבר שלא פוגע בו. דהיינו אם הוא נפגע מכך שאת הולכת בבית בחולצה מסוימת הפגיעה היא בו, ועל כן עליך להמנע, אבל אם את נפגשת עם חברות שלך איננו יכול להתערב בשאלה זו, הוא יכול לדבר ולנסות להשפיע אבל אין אפשרות של כפיה על כך. (כנ"ל גם לגבי האמא). ברור שלקיחת דברים שלך אין לקבל על פי ההלכה. מכיוון שאת גדולה ויש לך בעלות ממונית אי אפשר לקחת לך חפצים שלך, אלא א"כ הם של ההורים ורק משאילים לך לתקופות מסוימות, אולם דברים שלך (קניינית) אין לקחת.
בכל אופן הדברים מסובכים מאד, נראה לי שעליך לדבר אם מישהו שיש לו השפעה על הורייך (רב, ידיד, מכר), להציג בפניהם את הדבר, ושהוא ינסה להסביר להם מהם גבולות המותר והאסור ביחסים בין הורים וילדים.