בחירת סנדק

השאלה: שלום רב
לאחי נולד ברוך השם בן זכר, זהו בנו השני.
על הבן הראשון (לפני כשנתיים וחצי) ישב הוא אחי בעצמו, לא כיבד אף אחד מהסבים. אבי באותו הזמן מעולם לא ישב סנדק ונעלב עד עמקי נשמתו...מכיוון שאשתו לא רצתה כי אננה מסתדרת עם אמא שלי,אשתו של אחי לצערי רחוקה מהדת ומכיבוד חם וחמה... אעפ"י שהיא יודעת שמגיע לאבא שלי הוא אדם נהדר בעיניה. נגדיר זאת מסיבות ואנטרסים מקולקלים בלשון המעטה...אחי אמר לאמא שלי בטלפון:"אם הייתי יכול הייתי מוכר את הבית ונותן לאבא להיות סנדק, הפעם אני אשב בעצמי ובפעם הבאה אבא יישב". סוף ציטוט.
אני מנחש שבימים אלו אחי זוכר את ההבטחה שהבטיח לאבי אך בטוח אשתו גם אומרת לו באותה נשימה שאבא שלך כבר ישב סנדק ואבא שלי עדיין לא (נולד גם לי בן לפני כשנה והפעם אבא שלי כן ישב).
מי מהסבים צריך לשבת סנדק?
מצד אחד ההבטחה לאבי ותיקון הבושה והעלבון והשבת הכבוד לאבי מהברית הראשונה.המוהל באותו הזמן לא הבין מדוע הסבא לא יושב והאבא של התינוק כן והיו הרבה דיבורים גם מהמשפחה של אשתו מדוע אבא שלי לא ישב כשמעולם לא ישב סנדק היתה פליאה באולם...
ומצד שני לסבא השני מצד האישה שעכשיו הוא מעולם לא ישב סנדק וגם מגיע לו כבנאדם ראוי.
הרבה פעמים אמרתי לעצמי אם אחי ישב סנדק ראשון אז מה הזוג הזה ציפה שהסבא מצד האמא יישב בבן השלישי???? אם בכלל יהיה בן שלישי...
סליחה על האריכות מצפה שתאירו לנו עיניים.
בברכה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/4/2013 12:23:12 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הכיבודים אינם מעלים ואינם מורידים, הם באים לתת כבוד אבל לא חלילה להפגע אם לא מקבלים אותם. כל החשבונות הללו אינם חשבונות של מצוה, אלא של כבוד, וכבר אמרו חז"ל שזה אחד מהדברים המוציאים את האדם מהעולם. על כן נראה לי שאם רוצים אפשר לחלק לאחד סנדקאות ולאחד ברכות שהם שתי מצוות חשובות, וכל אחד מהסבים יכול לקבל זה או זה, ואין כאן כל פגיעה.
אין ללכת כאן לפי הבטחות שנתנו בלא תשומת לב, ואין כאן דיני תורה, אלא יש כאן שמחת הלב, שברוך השם יש לכם עוד בן במשפחה, והכל צריכים לשמוח, ולא להכנס לחשבונות והתחשבנויות מסוג זה, וכידוע בירושלים היתה קופה של חשבונות מחוץ לעיר, כדי שהשמחה תהיה בעיר. גם אתם שמחו בהולדת העבד החדש לקב"ה ואל תחשבו חשבונות אחרים, שהרי הקב"ה עשה את האדם ישר והמה בקשו להם חשבונות רבים.
קבלו הכל בשמחה, כפי שהאבא והאמא של התינוק רוצים, ועל תשאלו מה יעשה ואיך יעשה, וכפי שיעשה אמרו טוב הוא ותשמחו שנולד בן בריא ויזכה לתורה לחופה ומעשים טובים.