דחוף-ראש השנה

השאלה: שבוע טוב לכבוד הרבנים
יחסיי עם חמותי לא טובים מזה שנים רבות , ואת כל החגים היא עושה איתנו, אבל כל חג יוצא ריב גדול והודעתי לבעלי שאני מוכנה השנה בראש השנה לצאת מהבית ולחגוג את החג או עם חברה ומשפחתה או לשהות לבדי בבית מלון ולפנות לו ולאמו את ביתי בכדי לא להיות איתה ביחד בחג ולחסוך לי את הריב הבא ,בעלי ביקש ממני שלא אעזוב אותו בחג,עלי לציין שחמותי פרודה כבר 40 שנה ותמיד היא אצלי בחגים אחותו ואחיו של בעלי גרים בחו"ל 30 ומשהו שנה ובעלי ניסה השנה להעביר להם מסר שאולי הם יארחו אותה השנה אבל הם סירבו בנימוס , לחמותי אין בעיה כלכלית,וכבוד הרב ברצוני לשאול מה עלי לעשות כי אינ ני מסוגלת לעשות יחד איתה את החג בגלל שהיא גרה בעיר אחרת וכל חג הוא לפחות יומיים שלושה , חמותי מבוגרת ואינה נוהגת
תודה רבה ושנה טובה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 7:46:23 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

יישר כח על כל השנים שעברת ונשאת את הדברים, וכידוע מצוות כבוד או"א היא מהמצוות הקשות שבתורה. אמנם אשה ואיש הם המרכז של החיים, והתורה אומרת "על כן יעזב איש את אביו ואמו" ואז הוא מקים בית חדש "ודבק באשתו". ועל כן נראה שאם לבעלך הדבר קשה יש לחזק את הבית הבסיסי. לגבי היחס על חמותך אפשר להתעלם מכל הדבר הזה, או להביא אורחים לבית שעל ידי כך ההתמקדות פוחתת, כמו כן אולי אפשר לאכול סעודה או שתיים במקום אחר, דבר שמשחרר לחצים. צריך לחשוב מחשבות מועילות כיצד לא להגיע לידי מריבות וכעסים, ובייחוד שאת יודעת את נפש חמותך ואת רגשותיה הקשים, ועל אפשר להתעלם מהם, ובייחוד שיש לך איש שתומך ומחזיק בך, וכנראה גם הוא יודע את המצב.
מסופר שרבנים גדולים היו אומרים שבשנה שאדם הצליח למחול לחברו הם יכולים לבוא לקב"ה ולומר כשם שאנו מחלנו לחברנו על שהרעו לנו כן אתה ברחמיך תביט ותמחל לנו. וכידוע רחל הכניסה צרתה לביתה ובכך הצילה את עם ישראל, והקב"ה מנחמה "מנעי קולך מבכי" וזכות הצער הזה עמד לרחל שאנו מזכירים אותה בתפילות ראש השנה.

כתיבה וחתימה טובה.