הוצאת שם רע

השאלה: כבוד הרב שלום.

חטאתי בהוצאת שם רע על אבי. לא הייתה לי כוונה רעה, אני לא מסוכסכת איתו והוא אינו יודע על כך דבר.
בדיתי עליו כל מיני שקרים שמעולם לא היו, לאנשים קרובים אלי. איני יכולה להגיד להם ששיקרתי, הן מפני הבושה שלי, וגם בגלל שזה יפגע בהם מאד לשמוע ששיקרתי להם כל הזמן הזה (7 חודשים), והם הקדישו זמן רב לעזור לי להתמודד עם "מעשיו" של אבי.
אני מתחרטת בכל ליבי על השטות שעשיתי, וקיבלתי על עצמי להתחזק במילת האמת.

אני מרגישה שעשיתי דבר נורא מאד מאד מאד ושעברתי עבירה חמורה ביותר. אנישבורה מעוצמת הנפילה, ומחפשת בכל דרך לעשות תשובה שלמה. אני יודעת שעל מצוות בין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר.

למעשה 2 שאלות
כיצד אני מכפרת על הוצאת שם רע? האם אני חייבת לספר לאבי מה עוללתי (הוא עלול להפגע מכך מאד) ?

כיצד אוכל לכפר על גזל זמן של כל האנשים שביזבזתי את זמנם על שקרים?

תודה רבה רבה.

נא לא לפרסם.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 11:53:44 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. אם האבא לא יודע ולא יוודע לו מאחרים, אין חובה לספר לו, מכיוון שזה יכול לגרום לו צער גדול יותר. אולם אם הדבר נודע לו או יוודע לו כדאי שאת תגשי ותאמרי לו את הדברים כהוויתם.
ב. לגבי עשיית תשובה, לגבי אביך והסובבים, עליך תחילה להבין את חומרת המעשה (כך נראה מהדברים במכתב). ולקבל על עצמך שלא תחזרי לעשות דברים מעין אלו. ג. וידוי בכל יום על הנושא הנידון, בינך ובין הקב"ה. ד. קבלה לעתיד במספר דברים. 1. אמירת אמת בצורה קיצונית, דהיינו אפילו בדברים שיש התר לשקר, עליך להקפיד ביותר באמירת האמת, כיוון שכשלת בנושא, עליך לתקן בקצה השני. 2. לסייע לכל האנשים ש"עזרו" לך, לנסות להשיב להם את זמנם האבוד, על ידי עזרה בבית או בכל צורך שלהם. 3. מכיוון שהנושא שכשלת בו הוא מורכב וקשה, על פי דין היית צריכה לעשות תעניות ואולם בימינו קשה להתענות, ועליך לתת צדקה כנגד 40 ימי צום (שווי הסעודות של ימים אלו). ובכל אופן להרבות בתחינה ובקשה לקב"ה שימחל לך.