כיבוד הורים

השאלה: שלום, כבר פניתי בעבר עם שאלה די דומה בנוגע לאמא שלי...
אני נורא מפחדת מפני הלכות כיבוד הורים לכן אני שואלת שוב אני נורא נזהרת, אמא שלי לא מדברת איתי היא לפני כן לא דיברה איתי 5 חודשים מיום שילדתי את בני הבכור ורק אחרי 5 חודשים היא נזכרה בי ובאה אליי ואחרי זה שבועיים הינו בקשר טוב ואז שןב היא ״ אכלה עליי סיבוב״ היא כל יום ביקשה מימני שאקנה איתה בית, היא הכניסה את עצמה לחובות היא לא עובדת היא בת 43 בריאה סה״כ עם 2 ילדים אחת בת 18 וילד בן 6 היא נשואה פעם שניה אבל הם לא מסתדרים. ניפגשתי איתה היום בקניון במקרה והיא פשוט חלפה על פניי אחי ואחותי נשארו איתי והיא פשוט סובבה את הראש והמשיכה כאב לי נורא הייתי עם התינוק הקטן הנכד שלה ופשוט לא עניין אותה המשיכה בדרכה, אחותי סיפרה לי שהיא שולחת אותם לפניה בקיץ כמו קייטנה וגם את הקטן הבן 6 ואחרי זה הם ילכו למשפחה מארחת לחודש עד לתחילת הלימודים כי בעלה מגרש אותם כי הוא הרביץ לילד ויש לו צו הרחקה וזה בית שהוא משכיר לכן מוציאים אותם החוצה והיא לא עובדת מעולם לא עבדה תמיד חיפשה חיים קלים ומאיפה אפשר לשאוב כסף היא לא אוהבת לעבוד אז היא זורקת תילדים לפנימיה ואני נקרע לי הלב אני מרגישה לא בסדר עם עצמי כי היא מאשימה אותי בכך שאני אחותם ולא רוצה לדאוג להם ןלא אכפת לי מהם כי היא אמרה לי כשרבנו שאני התחתנתי זהו כאילו אומרת תעזבו אותי לא מעניין אותי ולא נכון זה לא ככה כל תקופת ההריון דאגתי לאחים שלי הייתי מביאה את אחי הקטן אליי למרות שאני גרה ביחידת דיור קטנה נורא וצפופה הבאתי אותו אליי ישן איתי במיטה ובעלי על הריצפה חגגתי לו יום הולדת עפיתי לו עוגה קניתי לו מתנה וככה כל עורך השנה נורא ניסיתי להתמיד ולנסןע לנס ציונה כמה פעמים על מנת להראות יחס ואהבה לאחים אחותי קניתי לה מוצרים לפנימיה תכשירים הגיינים ולמרות שהיא לא רצתה לדבר איתי כי היא מפנה כליי גם אצבע מאשימה אני לא יודעת מה לעשות אני נורא רוצה לקחת את אחי לגור איתי אבל לא יודעת מה לעשות אין לו חדר אין לנו חדר אנחנו ידנים באותו חדר עם הקטן שלנו ויש מיני סלון שהוא גם מטבח והמצב הכלכלי שלנו לא טוב חיים על משכורת דל בעלי כי אני לא עובדת עדיין אני מטפלת בתינוק שנכנס למסגרת בעזרת השם בספטמבר וחשבנו גם לעבור מהיחידת דיור אבל זה יקרה ברגע שאני יעבוד כי אנחנו חיים ביחידה של ההורים של בעלי וזה גם לא בריא ואמא שלי גם כל הזמן אןמרת לי שלמה אני מוכנה לגור ביחידת דיור של ההורים שלו ואיתה לא למדות שהיחידה נפרדת לגמרי מהבית של ההורים שלו, אני לא יודעת זה נורא מצער אותי בעלי מתנגד לכך שאני יקח את אחים שלי לגור איתי במידה ונעבור כי הוא יודע שזה יהרוס את חיינו מכיוון שאצטרך לפרנס עוד 2 פיות ולגדל את הקטן שעולה לכיתה א׳ .
אני מוטרדת נורא ומרגישה אשמה נורא אני בת 23 עם עול כזה. אבא שלי גם לא בסיפור כי הוא גר בחו״ל והקים משפחה משלו אמא שליגם לא אישה קלה והיא עוד בחרה ללכת אני בדרך! השם מתלבשת צנוע וזהו גם בדת היא התנדנדה מס׳ פעמים הורידה תכיסוי החזירה ושוב..
אני מרגישה שעומד הפניי תיקון לא קל ואני מנסה להימנע מלשאול את הקב״ה ״ למה?״ ומנסה לקבל את זה כמו שזה אבל זה קשה לי נורא לחיות עם זה ים ההרגשה הזאת שאמא שלי לא מעוניינת בי ומפנה לי אצבע מאשימה כל הזמן שאני לא מוכנה לעזור לה היא רוצה שאתן לה כסף ואפרנס אותם היא אומרת לי כל הזמן שהיא יכלה לא לגדל אותנו ולזרוק אותנו בדיוק כמו שאבינו עשה אבל היא בחרה לקחת ולגדל אותהו אז למה אני לא יכולה עכשיו לקחת אותם ולגדל ולעזור לה והיא כל הזמן אומרת לי שלמה דודה שלי מוכנה להתגורר עם הוריה ואני לא מוכנה לגור איתה ושאני לא אוהבת אותה בכלל בגלל זה אני לא מוכנה.
היא כל הזמן ניסתה גם בזמן הקצר שהשלמנו לסכסך ביני לבין בעלי ולגרום לנו לריב כי כל פעם שהינו רבים בעודנו הינו חברים הייתי חוזרת אליה והיא הייתה אומרת לי תזרקי אותו למה את צריכה אותו תמצאי משהו עשיר, אני נורא אוהבת את המשפחה שלי בעלי והילד ולא הייתי רוצה להרוס אותה בגלל שאמא שלי לא שפויה אבל אני גם נורא דואגת לאחים שלי ואוהבת אותם מאוד כאב לי לראות את אחותי ואחי ככה יסרי מנוחה ובית ונודדים ממקום למקום כואב לי הלב נקרע לי הלב ושהם חיים בבית כזה עם ריבים צעקות בלי שלום בית ושהכל נופל על אחותי ואחי אני רוצה לעזור לא יודעת איך וגם לא רוצה לפגוע במשפחה שלי וחלילה להחסיר מהבן שלי בחינוך ואהבה בגלל זה תעזרו לי תתנו לי עצה אני לא יודעת מה לעשות
תודה רבה תודה!
וערב טוב...
ויקי

התשובה

יהודה הלוי עמיחי | 1/30/2013 6:19:41 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המכתב מזעזע כל נפש ישרה. לעצם העניין יש לדעת בדיני כבוד אב ואם שאין מצווה לכבד אלא בדברים שאמנם אבא או אמא צריכים ושייכים להם, אבל סתם "שגעונות" שאינם נוגעים ישירות לאוכל ומשקה, אין חובה לכבד מבחינה הלכתית. ובמקרים קשים ההלכה מתירה אפילו להתרחק למקום אחר כדי לא להגיע לויכוחים וחיכוכים בנושאים אלו. עוד כלל בסיסי שאין לאשה הנשואה דיני כבוד או"א, כיון שהיא משועבדת ועושה רצון בעלה, וממילא איננה מחויבת בכבוד או"א. מכאן שהיחס לאיש הוא יותר חזק מאו"א. וכפי שנאמר "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו".
על כן תחילה עליך לבנות את הבית שלך ושלום משפחתך הקרובה. לאחר מכן מדין גמילות חסד את יכולה לטפל באח ואחות שהם לאחר אישך ובנך.
עד כאן מבחינה הלכתית טהורה. לעצם השאלה שלך, מכיון שהנושא מאד מסובך (לפי המתואר במכתב) כדאי לערב בזה אנשי מקצוע (עובדים סוציאלים וכו´) שהם מבינים ומכירים את המקרה, ובדרך כלל הם רוצים לעשות טוב ומועיל לחברה. כדאי להגיע אליהם ולהתייעץ כיצד ניתן לעזור לאחיך ואחותך להטיב להם ולהקל עליהם. לא את לבד צריכה לגמור את כל המלאכה, ונראה שאת גם לא יכולה לבד לפתור בעיות סבוכות כאלו, ובייחוד אם אין לך הכשרה וידע מקצועי.

בהצלחה