כיבוד הורים

השאלה: אנחנו משפחה דתית לאומית, בני למד עד שנה הקודמת בישיבה תיכונית רגילה, לאחרונה הוא התחרד והחליט ללמוד בישיבה, רק תורה, ללא בגרויות. בזמן האחרון הוא לומד תורה, דרך האינטרנט, ובעוד דרכים ומנסה לתקן את דרכינו.
אני מוכנה לבוא לקראתו, אולם בני שומר על כל המיצוות אך אינו מכבד אותנו , את הוריו, אומר שאסור לאמא לנגוע בבנה, לא מברך אותי בשבת שלום, לא מקשיב לנו, אנחנו מנסים למצוא לו מקום לשנה הבאה, אך הוא פוסל את כל המקומות שאנו מציעים לו, אפילו לא טורח לראות. הוא מוכן לקבל עזרה רק מאחד הרבנים שבישיבה שלו. אולם רב זה עסוק מאוד ואין לו זמן. אני טוענת שזכותי וחובתי כאימו לדאוג לו לצרכיו, ישיבה שילמד (ולא תפקיד הרב שלו) מה הסיבה ההילכתית שמניעה את התנהגותו? לדעתי הוא טועה. כמו כן מדוע הרב שלו לא אומר לו להקשיב להוריו ולכבד אותם, ובמקום זה הוא מנסה לתפוס את המקום שלנו. תודה מראש על התשובה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/4/2013 1:02:15 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הנושא מצוי ומצער, שהרי הכרת הטוב הוא היסוד לכל היהדות, וכל יהודי בבוקר דבר ראשון אומר "מודה אני" ברור שיחס להורים צריך להיות במסגרת הכרת הטוב, אפילו ללא מצוות כבוד אב ואם, ועל כן מצער מאד לשמוע על בן שאינו מכיר טובה להוריו, ובייחוד שהוא לדעתו מתחזק בדת, א"כ לכאורה הכרת הטוב צריכה להיות חזקה יותר. ברור שאין איסור נגיעה בין אם לבן או הפוך (אב ובת) בתלמוד ישנם עשרות מאמרים שבנים גדולי ישראל נגעו וכבדו את אמותיהם, וצר לי שבנך לא עיין מספיק בשאלה הזאת.
לעניין מי צריך לדאוג לילד להמשך דרכו, נראה שכיוון שהוא נתון כעת תחת השפעת רב אחר (כפי שכתבת במכתב) עליכם להפגש עם הרב הנ"ל ולנסות לגבש מדיניות משותפת, לא נראה לי שתוכלו להסתדר בלעדיו, ולמרות שהוא עמוס בעבודה, עליכם להפגש עמו מתוך נסיון לייצב את המערכת.
כמו כן אפשר לפנות לרב גדול שהבחור מכיר בגדלותו ולבקש ממנו שידבר עם הבן, לפמעים גם דרך זאת מועלת.
ברור שהמצב שנקלעתם אליו הוא מסובך ומצריך הרבה אורך רוח ומחשבה כיצד מתמודדים עם השאלה שעומדת בפניכם, בכל מקרה אין לנתק מגע עמו ולהשתדל להמשיך אתו, ומנסיוני ראיתי מקרים כאלו ולאחר זמן חזרו לחיק הוריהם, לפעמים אחר מספר שנים ולפעמים תקופה קצרה יותר, ועל כן יש להשתדל לשמור על קשר אפילו בנושאים שוליים, ובלבד שלא לנתק את הקשר.
יהי רצון שהכל יבוא על מקומו בשלום, מתוך נחת רוח.