כיבוד הורים מול אמת

השאלה:

לשאלתי לכבוד הרב יש שני פנים, הפן האישי והפן הכללי:
1)אני נוהג לנסוע בטרמפים, ואמי נורא מפחדת מטרמפים אוסרת עלי לנסוע. האם מותר לי לשקר לה כדי שלא תצטער?(במידה והיא תדע היא לא תתרכז בעבודתה וכד' מרוב לחץ). אשמח אם כבוד הרב יתייחס בתשובתו להאם להיכן אני נוסע יש שייכות(אני לומד ביש"ע) ולגיל (אני בן 19)
2)ישנה האימרה הידועה- מותר לשנות בפני השלום, מהם הגבולות בין הערך שלום לערך אמת במבחן המציאות.
תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1.אין לשנות מפני השלום כדי לרמות את אביו ואמו ורק יכול לצער אותם.
2. ראוי לשוחח ישירות עם ההורים על כך, להציב סייגים כגון: נסיעה רק עם חבר ולא ביחידות, רק ע"י אנשים מוכרים וכד' (ביש"ע), שיחה קצרה עם הנהג לפני עליה לרכב, בדיקה כמה אנשים יושבים ברכב והאם הם מוכרים, דלתות שאינן נעולות, קשר קבוע ע"י מכשירי טלפון ניידים. ובצורה כזו להמעיט את החששות וליצור אמון הדדי בין שניכם.