עזרה כלכלית מרובה להורים

השאלה: שלום כבוד הרב-
אני נמצאת במצוקה נפשית ומרגישה אובדת..לא יודעת איך לנהוג.
העניין הוא כזה. אני סטודנטית בת 25 שמכלכלת את עצמה לבד, גרה מחוץ לבית וכמו כן משלמת את כל שכר הלימוד וכל ההוצאות הרבות הנלוות לכך.
הורי גרושים ונפלו כלכלית. כל אחד מהם לחוד אינו מסוגל להתנהל כלכלית והם בקושי רב גומרים את החודש. במהלך השנה האחרונה אני מוצאת את עצמי נאלצת לכלכל גם אותם- בתחילה בשל בקשותיה והפצרותיה של אימי העברתי לה סכומים גדולים כמעט כל חודש (אלפי שקלים) ...אח"כ אבא שלי הכיר בת זוג ונאלץ גם הוא לעזרה כלכלית - וגם לו הייתי צריכה לעזור כלכלית. (אלפי שקלים).. העניין הוא שמדובר בכסף שהיא אמור לסייע לי ללימודים ובכלל זה כסף שחסכתי בצד מאחר שידעתי שאין לי שום סיוע מאף אחד- אני לבד, כרגע גם אין לי בן זוג ...שלא נדבר על החששות שלי מכך שבן זוג שידע על מצבי המשפחתי והכלכלי- ואז יברח...
בכל אופן ההורים שלי שוב מבקשים את עזרתי הכלכלית. ברור לי שהכסף הזה לא יחזור- כמו כן אין לי ביטחון לכך שלא יבקשו שוב ושוב..
האם אני חייבת לתת להם את העזרה הזו בגלל שהם הורי או שמותר לי לסרב....נמאס לי להתחבט בשאל ה הזו כל פעם מחדש....
תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 11:58:24 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המצב שאת מתארת עגום מאד, אני מבין מאד את ההתלבטויות שלך. הלכתית ברור שאין עליך חובה לסייע להורים, הגמ´ והשו"ע פסקו במפורש כבוד אב משל אב ולא משל בן או בת. על כן הלכתית אין בן חייב לדאוג לאביו או אמו משלו, אלא הם נותנים את הכסף והוא את הטיפול והדאגה. בייחוד שלפי התאור שלך שניהם בריאים בגופם ואינם צריכים לסיעוד אלא כספים רגילים אין עליך מצוה של כבוד אב ואם.
אמנם אדם שיש לו כסף מרובה והוא נותן צדקה או מעשר כספים יש מקום לתת להורים אם הם זקוקים מאד, אבל בנידון שלך אין כאן שאלה של כספי מעשר כספים או צדקה אלא הרבה מעבר לכך, על כן אינך חייבת, ואת לא צריכה להרגיש לא טוב.

שהקב"ה יעזור לך בכל מעשי ידיך ויכוון דרכך לעשות צדקה וחסד.