שאלות הלכתיות בקשר לסבתא עם בעיית זיכרון

השאלה:

שלום כבוד הרב!

יש לי מספר שאלות הלכתיות שקשורות אישה שיש לה בעיית זיכרון חמורה (וגרה אצלנו בבית).
1. האם יש לי אחריות על מה שהיא עושה מבחינה הלכתית, שכן היא הרבה פעמים שוכחת את ההלכות, איזה יום היום, מה השעה, ואם היא כבר התפללה. האם אני צריכה להזכיר לה ליטול ידיים לפני האוכל / לברך ברכת המזון / לא להתפלל שוב אותה תפילה / להפסיק אותה אם מתפללת תפילת חול בשבת או להפך?

האם רצוי שאעשה זאת? יש לציין שמבחינתה היא רוצה להקפיד בקיום מצוות, וברוב הפעמים תעשה מה שאומר לה.
מותר להגיד לה להתפלל תפילה כשאני לא בטוחה אם התפללה כבר?
2. ישנם מצבים רבים שאם נגיד לה את האמת זה יזיק לה ויקשה עלינו. לדוג'- אם נאמר לה שאחד האחים עוד לא הגיע הביתה, היא מאוד תדאג , ולפעמים לא תרגע עד שיחזור, וגם מאוד תכעס עלינו. מותר לאמר לה במקרה כזה שכולם בבית? בהתחשב בכך שהיא תשכח מהכל לאחר מכן.

וכך בעוד מקרים דומים- להגיד לה שאנו הולכים לישון למרות שאנחנו לא, כדי שתרגע, וכו'.
3. פעמים רבות היא מבקשת שנסביר לה כל מיני דברים, אך זה יהיה הסבר ארוך, מסורבל (יש לה גם בעיות שמיעה) ואולי היא לא תבין בכלל. האם מותר לשנות קצת את האמת (לא לפרט את כל התשובה אלא רק חלק) , או להתחמק מתשובה ("לא משנה")?

4. האם מותר לספר על דברים שהיא עשתה בין בני המשפחה לשם שיתוף בחוויות? האם מותר לי להאזין למישהו ממשפחתי שמספר לי על משהו שעשתה (לשם שיתוף בחוויה)? ומותר לי לספר להורי כדי שידעו על מצבה- אם משהו התחדש?

תודה רבה רבה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אין לך אחריות עליה אם ח"ו היא תחסיר תפילות ותתבלבל וכד', ואין את צריכה להרגיש נקיפות מצפון על טעויותיה. היא בגדר שוטה שצריך שלא להחטיאו בידים אבל אין את נתפשת על "חטאיה" ח"ו.
ומה שצריך זה לעזור בעדינות, ולשאול אם היא התפללה וכד' במידה ואת יודעת שהיא מעוניינת בכך.
2.צריך לנסות שלא לשקר, אלא למצוא תירוצים אחרים ולהגיד דברים המשתמעים לכמה פנים וכד', בעיקר כדי שלא תתרגלו לדבר שקר.
3.בעדינות ובזהירות מותר לתמצת וכד'. היא אולי שוכחת שכלית אבל סביר להניח שהיא יכולה וגם נפגעת פגיעה נפשית מריחוק והרגשה שלא מעוניינים בה או שהיא נטל. ולכן צריך לעזור במה שניתן מתוך הערכה בקביעות, איך היא תרגיש מהיחסות הסובבים אותה.

4.רק מה שנחוץ לבריאותה או לצורך הטיפול בה מותר.