הרחקת תלמיד לצמיתות

השאלה:

האם מותר על פי דין תורה להרחיק תלמיד לצמיתות בשל חוסר מוטיבציה לימודית ולא בשל בעיות משמעת או אלימות ח"ו. מדובר בישיבה תיכונית בה התלמיד רוצה מאוד ללמוד ולעשות שינוי.
האם נכון שהחזון איש פסק שעל פי ד"ת אסור להריחק תלמיד לצמיתות?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מצד דין תורה לא ברור לי שאסור להרחיק לצמיתות תלמיד שהמורה אינו רוצה בו בעיקר בדורנו שיש עשרות מוסדות, וכי מצות המוסד ללמד תורה מתקיימת אך בתלמיד זה? הם יכולים לומר אנו מקיימים בתלמידים אלו ואתם תקיימו באחרים. וכמו שמוסד לא חייב לקבל אצלו את כל התלמידים כך הוא יכול, מצד הדין, להפסיק את לימודו של
תלמיד.
השאלה היא מבחינה חינוכית אם ראוי לעשות זאת. וכאן מן הראוי שלא לנהוג כן אא"כ התלמיד גורם נזק למוסד/כיתה וכד'.