ידיעה ובחירה

השאלה: שלום רב רציתי לשאול לגבי נושא של בחירה חופשית והתוצאה ידוע שיש בחירה חופשית אבל התוצאה אומרים שזה רק הקבה שולט והאדם צריך לעשות השתדלות ואם תעשה ככה לא בהכרך תקבל מה שתרצה. אם במקרה היה לי תור לרופא בשעה 11 ויצאתע מעט באיחור ועליתי על אוטובוס שלא הכי טוב לעלות עליו בכל מקרה בסוף הגעתי למקום אחר .. בכל מקרה. האם עליי להאשים את עצמי בכך שיצאתי קצת באיחור? או. לסמוך שזה. בא מהבורא לא משנה אם ההייתי יוצא מוגדם ומאוחר? כי הקבה שולט בתוצאות בלי קשר למעשים שנעשה עבור זה

התשובה

הרב דוד אייגנר | ג' אלול תשפ"א 15:48

ב"ה

שלום וברכה

שאלת הידיעה (האלוקית) מול הבחירה (האנושית) היא שאלה יסודית וחשובה מאוד, מה היחס בין מעשי לבין העונש או השכר שאיני אקבל, או מה היכולת שלי להחליט על משהו, הרי הכל בכל מקרה ידוע מראש.

אני מעט עמוס עכשיו בערב השמיטה, ממליץ לך לעיין בשיעור הבא של הרב אורי שרקי, שעושה סדר בענין:

https://ravsherki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3214:32143214-3214&catid=278&Itemid=100513

בברכה

דוד