מורה מחנכת דתיה בבית ספר חילוני

השאלה:

שלום כבוד הרב,

אני מורה דתיה, נשואה בת 28,  2+ ילדים, ומחפשת עבודה בהוראה בחינוך העל יסודי, גם במגזר החילוני. בזמנו שאלתי את הרב שאלה דומה האם ראוי למורה דתיה ללמד בנים ובנות בגיל כזה, מבחינת צניעות?

הרב השיב:
מכיוון שביה"ס כבר מעורב בלעדייך, מותר לך ללמד בו. ואף יש מצוה בכך ללמדם תורה מתוך אמונה, ולקרבם ליהדות. אולם את צריכה להיזהר מכל מגע, אפילו לידידות והוקרה, כגון טפיחה על כתף, ואם את יכולה להשפיע שלפחות בנוכחותך לא יהיה מגע בין בנים לבנות מה טוב.

כעת השאלה שלי היא לגבי מורה מחנכת הציעו לי להיות מחנכת ומורה מקצועית של כיתה בחטיבת ביניים חילונית. ההתלבטות שלי היא מעבר לשאלה הרגילה של לימוד בנים ובנות יחד. השאלה היא על עצם היותי "מחנכת" הרי לא אוכל לחנך בדרך שבה אני מאמינה באמת (שהרי לא באתי לעבוד שם כדי "להחזיר בתשובה"). כמובן שאוכל לחנך לערכים שבין אדם לחברו, אך לא יותר מזה. בנוסף, ייתכן ואף סביר להניח שאתקל בדילמות מורכבות, שלא אוכל לפסוק לפי הדרך שבה אני מאמינה באמת.

מצד שני, הצדדים לחיוב הם: א. פרנסה (זוהי הצעת עבודה מיידית). ב. ההשפעה שלי על התלמידים, אפילו אם לא בדיבור אלא בהליכות באופן כללי.

מצד ביה"ס, אני מניחה שהצוות מכבד ונותן מקום גם למורים דתיים.

האם נכון וכדאי להיכנס למקום כזה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה לי שאם את מרגישה שיכולה לתרום להן עבודתך חשובה מאד.
עצם הפגישה עם סולם ערכים שונה ממה שהם רגילים הוא חשוב מאד, כשאדם מאמין ומנסה לקיים 'בכל דרכיך דעהו' דרכו האמונית בוקעת ממעשיו ומידותיו ולכן תוכלי לסייע לילדים הרבה מאד ואע"פ שאינם מקיימים מצוות. אם יהיו תלמידים שירצו להתקרב ליהדות תקשרי אותם למסגרות מתאימות אבל תעשי זאת בחוכמה ובזהירות כדי שלא יוציאו עליך שם רע של 'מסיונרית' וכד'.