ספרים בעייתיים, שירה בכיתה ונגיעה בתלמידים

השאלה:

אני מורה לאנגלית בבי"ס יסודי ובחוגים אחה"צ. רציתי לשאול את הרב מספר שאלות שעלו במהלך עבודתי-
1. הספרים שאנו עובדים איתם במקצוע האנגלית בזרם הממ"ד אינם תמיד על טהרת הקודש... ישנם לעיתים תמונות או ציורים של בנות (בד"כ קטנות) בשרוולים קצרים מאוד, ברכיים חשופות , חלק מהטבור חשוף וכדומה.כאשר הכוונה והקונוטציה אינה מינית, אלא ניסיון להראות כיצד ילדים נראים כיום. אני מלמדת בנים ובנות עד כיתה ו ממשפחות חילוניות, מסורתיות, ודתיות. האם מותר לי בכלל ללמד בספרים האלה?
יודגש כי רוב הספרים הם בעלי תוכן חיובי והתלמידים לומדים מהם הרבה מאוד, והתמונות הנ"ל בד"כ מעטות. בנוסף לכך אין תמיד אלטרנטיבה ראויה, הו מבחינת צניעות והן מבחינה לימודית. כמו כן, מהיכרותי עם התלמידים והמציאות , לצערי ניתן לומר שהם נחשפים לדברים גרועים הרבה הרבה יותר בטלוויזיה ובאינטרנט.
2. אחת משיטות ההוראה הטובות ביותר הן מבחינה לימודית והן מבחינה משמעתית היא ללמד את התלמידים שירים ולשיר יחד איתם. עד איזה גיל ניתן ללמד שיר (ולמעשה לשיר אותו) מול קבוצת בנים, כאשר המטרה היא לימוד ולא הנאה?
3. לעתים כשתלמיד מתרגז או מתפרע, אני מרגיעה אותו במגע, האם הדבר מותר? (ילדים עד כיתה ו)
סליחה על האורך ותודה לרב!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ראשית כל אנא הפני את תלונתך למשרד החינוך, למינהל החינוך הדתי, למפקחים, ולמועצת חמ"ד אם יש ספרים אחרים יש להעדיף אותם.
1. נראה שאם היה ניתן להדביק עליהן או לכסותן בצורה אחרת עדיף. באין ברירה מכיון שמדובר בילדים קטנים זה מותר.
2. בדיעבד זה מותר.
3. בדיעבד זה מותר השתדלי לגעת בו דרך בגדיו או ישירות בגופו