צבא ושירות לאומי לבנות

השאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א.

1.מה הסיבה האמיתית שלבחורה אסור להתגייס לצבא? האם הסיבה היא בגלל הכשרה על נשק?(אין דרך אישה לצאת בכלי זין) נניח שיצא חוק במדינה, בחורות שרוצות להתגייס לא עוברות הכשרה על נשק כלל,מכיון שזה איסור תורה. האם יהיה מותר להן להתגייס לצבא? אם התשובה תהיה לא בגלל צניעות וקירוב בין אנשים ונשים, הרי זאת תשובה לא נכונה ואמיתית, מכיון שבכל מקום עבודה עובדים שם נשים וגברים יחד.
2.במלחמת מצוה הכל יוצאין אפילו חתן מחדרו וכלה מחופתה. כיצד יתכן שנשים היו במסגרת צבאית? מה היה תפקידם בשעת המלחמה? האם היו עוזרות בתחום הלוגיסטי? האם מלחמות כמו יוה"כ,ששת הימים,לבנון השניה נחשבות למלחמת מצוה? ואם כן, יוצא שלבנות יהיה מותר לעזור במסגרת צבאית. אם אפשר להרחיב בתשובה.
3.מדוע גדולי התורה לא מעודדים שירות לאומי, ואוסרים זאת? הרי בשירות לאומי יש עזרה לזולת כמו ביקורי חולים,עזרה לזקנים וקשישים ועוד הרבה דברים טובים. ועוד סיבה להתיר שירות לאומי זה כמו מקום עבודה לכל דבר, ואם גדולי התורה אוסרים זאת בגלל קירוב בין אנשים לנשים יוצא שלבחורה אסור לעבוד והיא צריכה להישאר כל היום בבית. אני הדל מתקשה להבין מדוע גדולי התורה אוסרים זאת?

אשמח אם הרב יענה לי.

תודה רבה וכל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. ראשית נאמר שאשה אינה בת מלחמה. אבל הסיבה העיקרית היא המסגרת הצבאית שיוצרת מצבי חוסר צניעות וכפיפות לגברים. גם במקום עבודה הדבר קיים, אבל במקום העבודה ניתן להציב גדרים או להתפטר מה שבצבא לא שייך.
2. במלחמת מצוה לא נאמר שנשים יוצאות להילחם אלא הן מסייעות במה שניתן ואפילו כלה מפסיקה את שבעת ימי המשתה ומחוייבת בכך. מלחמות ישראל כולן (בתקופה האחרונה) ממלחמת העצמאות היו מלחמות מצוה, ובודאי שעזרה לוגיסטית שייכת ורצויה, אבל תחת ארגון צבאי גברי זה אסור.
3. איני יודע את מי אתה מכנה גדולי התורה, יש גדולי תורה שמעריכים זאת ומעודדים זאת כאשר נשמרת מסגרת הצניעות הראויה ויש אפשרות לעזוב כשתנאים אינם מתאימים. יש אומנם מתנגדים אך לא לערך ההתנדבות שהרי אותה עבודה אם נעשית בשכר היא כשרה גם לדעתם, אלא בגלל התנגדות למושג "שירות לאומי" שהתקבל בעברה הרחוק כחוק מחייב, ואכן לחוק מחייב כולם מתנגדים בגלל חשש לכפיפות הבנות לאחרים.אך החוק לא מופעל זה יובל שנים ואין חשש כרגע להפעלתו מחדש.