לשון הרע לתועלת בתוך המשפחה

השאלה: אחותי הציקה לי בזמן שהכנתי שיעורי בית וההורים שלי לא היו בבית, כשההורים שלי חזרו סיפרתי להם והם הענישו אותה. האם זה נקרא לשון הרע? האם זה נקרא הלבנת פנים? האם הייתי צריכה לנהוג אחרת?

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ב אייר תשפ"ב 12:39

ב"ה

שלום וברכה

בהלכות לשון הרע קיים כלל והוא, כשהלשון הרע נאמר לתועלת אין בכך איסור לשון הרע.

הרעיון ההלכתי העומד מאחורי הגדרה זו הוא שניתן לספר מה האדם עשה (בתנאים מאוד ממוקדים) כדי לסייע לו ולתקנו.

ככלל, מטרתם של ההורים היא לגדל ולחנך את ילדיהם כראוי, ולכוון אותם למקום הנכון, חלק מכך הוא גם ענישה באופנים מסוימים, כפי שנאמר חושך שבטו שונא בנו.

לכן מותר לספר להורים, כמובן באופן מדויק, וללא הוספות או תיאורים שאינם נכונים, מה נעשה בבית כדי שיוכלו לכוון את ילדיהם כראוי ואין בכך משום לשון הרע.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר