הבדל בין גבר לאישה בגירושין

השאלה:

1. רציתי לשאול מדוע לאיש יש זכות לפרק את הנישואין כאשר אין האשה מוצאת חן בעיניו, ולא טוב לו עמה ואילו לאשה אין זכות זו. איך זה מסתדר לנו. הרי אנו יודעים שהתורה היא מוסרית.
2. ברור לי שהאיש והאשה אינם שווים בטבע נפשם ובכוחותיהם תכונותיהם ויש בינהם שוני. אבל איני מבין מדוע שוני זה בתכונותיהם אינו מאפשר מערכת נישואין יותר שוויונית, שבה גם לאשה זכות לפרק את הקשר אם הוא לא מוצא חן בעיניה.
3. אני יודע שיש מציאויות בהן כופים את הבעל לגרש ("מאיס עלי" ועוד). אך הרי יש מצבים רבים שאינם כלולים במציאות זו, מצבים בהם לא טוב לאשה בנישואין, והיא גם התאמצה מאד לשנות את המצב וללא הועיל. מדוע אין היא יכולה לפרקם כאשר לא נעים לה יחד עם בעל זה?
4. מכיר אני גם את חרם רגמ"ה שאסר לגרש את האשה בעל
כרחה. אך אני חפץ להבין איך והאם הדין דאורייתא המקורי אמור להתיישב עם המוסר שלנו כיום.
5. אני מניח שהתשובה ארוכה. אך אשמח שהרב יכתוב אפילו מעט או יפנה אותי למאמר שכתב בנידון.

תודה רבה רבה וכל טוב,
יהודה קרוננגולד
ישיבת ההסדר ירוחם

התשובה

הרב יעקב אריאל |

באופן עקרוני הזכות או החובה לפרק את המשפחה שוים בין גבר לאשה
אפילו אם הניסוח ההלכתי עסק באיש. אמור בחודשים הקרובים לצאת
ספר מאמרים שלי ובו חלק גדול המוקדש לשאלות אלו.