שבע ברכות

השאלה:

במסכת ברכות נאמר "כל הנהנה מסעודת חתן עובר בחמשה קולות. בברכת אשר ברא כתוב קול ששון וקול שמחה קול חתן וקול כלה, היינו 4 קולות ואילו במסכת ברכות מוסיפים את הקול החמישי "קול אומרים הודו את ה צבאות" למה לא רשום בסדור קול אומרים וכו שהוא הקול החמישי לפי הגמרא?

בברכת התורה
שבת שלום, אברהם

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הפסוק שצטטת הוא אחד מארבע פעמים שמופיע הצירוף 'קול ששון וקול שמחה קול חתן וקול כלה בירמיהו. שלש הפעמים האחרות הן בנבואות פורענות והפעם הרביעית בנבואת נחמה, אמנם הקול החמישי אינו עוסק בשמחת החתן והכלה אלא בשמחת השיבה לציון: קול אומרים הודו וכו' (לג, יא) ונראה לכן שאיננו מזכירים אותו בברכות הנישואין שתוכנו לכל המצבים של עם ישראל.