גרביים -בנות

השאלה: שלום לכם..
אז ככה..אני דתיה לאומית וגם המשפחה שלי(חוץ מאחותי-חרדית)
אני כעת בשירות לאומי ברוך ה´,אך למדתי בבית ספר חרדי כי לא היו הרבה אופציות וגם ההורים שלי לא ממש הכירו את ההבדל אז בין הבתי ספר..
עד כיתה ט´ לא הייתי מקפידה על גרביים אבל בבית ספר הייתי שמה 15 דנייר שזה שקוף לגמרי..אבל זה היה מותר מבחינתם..
בכיתה י"א-י"ב כבר ביררתי על הנושא הזה כי אני יודעת שרוב הדת"ל לא מקפידות על גרביים..וראיתי שלפי המשנה הברורה-אין חיוב לנשים..חברה שלי אמרה לי שרק אשכנזים הולכים לפי המשנה ברורה לכן לגביי זה לא תקף..
אני כעיקרון הולכת לפי פסקי ההלכה של הרב מרדכי אליהו וקראתי באיזשהו מקום שהוא אומר שאם שמים חצאית ארוכה אין צורך בגרביים אבל אם שמים חצאית קצרה -יש צורך..
עכשיו-הגרביים היחידות שאני שמה זה 15 דנייר-אני לא מסוגלת יותר,לא אוהבת,וזה אפילו דוחה אותי באיזשהו מקום..
והיום ראיתי שהולכים לפי מנהג המקום-שאם במגזר שלי לא נוהגים ללכת עם גרביים אז אין חיוב..השאלה היא-מה ההלכה לגבי זה ששמתי עד עכשיו?!

בבקשה אני רוצה שבתשובה תתייחסו לכל הנקודות שהעליתי-המשנה ברורה,הרב מרדכי אליהו,ומנהג המקום..
ואם אפשר גם מקורות אני אשמח ואודה לכם מאד!!

תודה רבה רבה רבה לכם,אתם עושים עבודת קודש!!הקב"ה ישלם שכרכם!!אמן!!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/14/2013 2:19:11 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אמנם המשנה ברורה אמר שאין צורך בכסוי השוק. אולם דבר זה ברור שיש לפקפק בו שהרי השאלה מהי הגדרת "שוק" באדם ובהמה, וכאן תחילת הבעיה. ברור שלכתחילה יש ללבוש גרביים, וגם הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל (שהיה מראשי הדתיים לאומיים) הקפיד שבנות תלכנה עם גרביים, וכן להבדיל בין חיים לחיים הגר"מ אליהו שליט"א מקפיד וכן צריך לנהוג, אמנם בשעת הדחק אפשר לסמוך על דעת מיעוט שפסקו שאין צורך בגרביים. ברור שאם אשה הולכת עם חצאית/ שמלה ארוכה אין צורך בגרביים. לפי מה שבררנו אין כאן מנהג המקום להקל. אלא שאם מאד קשה לך וכדו´, את יכולה לעשות התרת נדרים ולסמוך על מיעוט הפוסקים שלא מצריכים גרביים.