צניעות הלבוש

השאלה:

רציתי לשאול את הרב שאלה שמאוד מפריעה לי:

האם אשה שלבושה בצניעות ומכסה את כל הדרוש כיסוי רק שלבושה בבגדים שצבעם הוא בולט, או שהם הדוקים לגוף, או שמתאפרת יותר מדי חזק, או שלובשת פאה ארוכה מדי, האם היא עוברת על איזה איסור ממשי כל שהוא מדרבנן או מדאורייתא או שזה רק שהיא לא מהדרת בצניעות.

אני שואל מפני שיצא לי לדבר עם אשתי כמה פעמים בעניינים האלה והיא מספרת לי שהיא רואה נשים דתיות וחרדיות ממשפחות טובות שלובשות כך ולא מדובר בקצת אלא ממש הרבה מאוד וקשה לחשוב שכולם עוברים איסורים כל רגע ורגע ח"ו (שמעתי פעם מאיזה רב גדול שקשה לומר שנשים שמתלבשות כך עוברות על איסור לפני עיוור מפני שהיום ברחוב אפשר לראות בגדי פריצות ממש בכל מקום אצל יהודים חילונים ואולי יש כאן איסור דרבנן של מסייע לדבר עבירה וזה רק אם זה מאוד בולט וקורה לאנשים).

איני מדבר בלבוש פריצות ח"ו אלא באשה שלבושה בחצאית וחולצה רק שלבושה באופן הנ"ל ורציתי לשאול מה היא דעתו של הרב בענין האם עוברים על איסור לפני עיוור או מסייע או שעוברים על איסור אחר כל שהוא.

ועוד רציתי לשאול האם לכלה בחתונתה מותר לה להתלבש באופן בולט באיפור חזק או בלבוש צמוד שאפילו אצל משפחות יראי השם לא ראיתי שיקפידו ששמלתה של הכלה לא תהיה צמודה (בחלק הגוף העליון)והאיפור לא יהיה חזק מהרגיל ואולי זה בגלל שבלאו הכי הכלה היא בולטת בשמלתה הלבנה ולכן אין בעיה אם היא תתבלט עם לבוש צמוד או איפור חזק.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

חיובי צניעות אינם מתחילים בהכשלת אחרים אלא בעצם הבנת האדם שעליו להצניע את צדדיו החומריים והנמוכים ולהגביר את צדדיו הרוחניים והמוסריים.

אדם שמבליט את גופו מחשיב את חלקיו הנמוכים ומשפיל את ערכו הרוחני, ואין זה תלוי באיזה חברה הוא נמצא כרגע. ולכן גם איש מסתובב כמעט-ערום בין אנשים בלבד, או אשה בלבוש לא צנוע בין נשים יש בכך חוסר צניעות.
לעצם שאלתך ההלכתית קשה לקבוע גבולות כל דבר חריג המושך תשומת לב יתרה אסור ואין זה משנה אם יש אחרות המסתובבות כך, מנין שלא נכשלים דוקא בה? וכי אם יש שתי חתיכות של בשר טרף למכירה מותר להוסיף עוד אחת הרי לבסוף יקנו גם אותה ויכשלו בה. יפה ומכובד - מותר בולט מדי - אסור
גם כלה אומנם מתלבשת בשמלה מיוחדת אך בכל זאת צריכה לשמור על גבולות הצניעות.
וראוי שביום שנמחלים עוונותיה תקפיד יותר ולכן הצניעות אצל כלה חשובה כפליים.