העוסק בנמצווה - צבא

השאלה: שלום לרב,
ברצוני לשאול: במסגרת שירותי בצבא שכידוע זה עיסוק במצווה גדולה, האם אני פטור ממצוה אחרת כמו תפילה? איפה הגבול בדיוק של מתי אני עסוק במצווה בצבא? האם אפילו סתם כשאני יושב בזמני החופשי בבסיס (שהרי השו"ע הכריע כר"ן שאמר שאין חיוב לפנות למצוה אחרת אפילו כשאפשר לעשות את שניהם)? או רק לדוגמא כשאני בקורס קצינים ויש שיעור או אימון ואני עלול לפספס זמן תפילה (מקרה שקרה לאחרונה ופורסם בחדשות, ובכגון זה ודאי שאני לא יכול לעשות את שניהם יחדיו כתוס´)? או שמא אפילו לא זה, בגלל פקודות מטכ"ל או משהו אחר?
ועוד נקודת היבט: האם זה גם תופס במצוות דאורייתא? מצוות שהזמן גרמא?

אשמח אם הרב יוכל לענות על הכל, בתודה מראש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 1:47:39 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

עוסק במצווה היינו כשאדם עוסק ממש במצוה, אבל כאשר יש מצווה עוברת, אדם צריך להסתלק מהמצווה ולהתפלל, כפי שהורו למלווים את הנפטר שעובר זמן ק"ש שיפנו הצדה יקראו שמע ויחזרו, אם לא נשאר זמן לקרוא ק"ש, מכאן שאם אפשר לעשות שניהם והמצווה עוברת יש לעשות את המצווה ולא להפסידה, אא"כ אי אפשר שאז פטור מהמצוה. ולכן באמת אם האימון או התרגיל הוא יסודי וחייבים להיות באותו הזמן בתרגיל אין להפסיק לק"ש ותפילה, אבל אם ממילא יש הפסקות במהלך הפעילות או השיעור, נראה שיש להשתדל להתפלל בקיצור, לפחות פרשת ק"ש, ואם אפשר גם תפילה.