זכותו יגן עלינו אמן

השאלה: מהו מקור הבטוי "זכותו יגן עלינו"? על מה הוא מתבסס? מתי הופיע לראשונה ביהדות?. תודה

התשובה

יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 3:32:07 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המקור של "זכות אבות" מופיע מספר פעמים בש"ס. (ברית אבות וזכות אבות). ומכאן המקור.
רש"י בפרשת שלח (היש בה עץ) מזכיר על הצדיקים המגינים על המקום, ומכאן שזכותו תגן עלינו. לאחר מכן אצל תלמיד הרמ"ק "י-ה זכות אבות יגן עלינו" בשיר "א-ל מסתתר" (הפתיח לבקשות, ובסעודה שלישית, מאת אברהם מימין). לאחר מכן בתקופת האחרונים דנו בשאלה מדוע לא יאמרו "תגן" (מלשון נקבה). וכבר נכתב על כך רבות.