שימוש במיניבר והוספת מים למיחם ביו"ט

השאלה:

האם מותר להשתמש במיניבר בברז החם ביו"ט, מפני שבישול מותר ביו"ט?

התשובה

הרב מנחם פרל |

לא! במיניבר, גלישבת וכדו', יש פעולות נוספות במצב 'חול' מעבר לבישול המים. על כן, אם המכשיר איננו ב'מצב שבת', אסור להשתמש במים החמים אף ביו"ט. פתיחת הברז וסגירתו נעשות באמצעות סגירת מעגל חשמלי, לעיתים גם אם הברז החיצוני, שממנו מוזגים את המים החמים, מכני. יש להוסיף שבעיה זו קיימת גם בחלק מהמחמים – הוספת מים קרים לתוכם גורמת מיידית להתחדשות פעולתו של גוף החימום, והדבר אסור ביו"ט.[1] בחלק קטן מהמחמים, אפילו פתיחה בעלמא של מכסה המחם גורמת להדלקת נורה, והדבר כמובן אסור בשבת וביו"ט.

[1].     אף שמסתבר שהפעלת גוף החימום נעשית בכוח שני, לא הותר הדבר אם נעשה מייד. ראה מהר"ל בחידושי גור אריה על מסכת שבת עג ע"ב; והובאו דבריו בשו"ת אבני נזר סי' קצה; ובשו"ת הר צבי א, סי' קפח ועוד.