הכנסת סבון למדיח כלים בשבת

השאלה:

במדיח כלים, אחת ההוראות לשימוש בשבת היא להניח בו סבון לפני שבת. מה קורה אם נכנסה השבת ושכחו להניח סבון במדיח?

התשובה

הרב מנחם פרל |

לכאורה יש כאן בישול של הסבון בגרמא. עם זאת, בדרך כלל המים לא יינתזו ישירות מכלי ראשון על הסבון, אלא על דופנות המדיח, ומשם יגיעו לסבון, ואם כן זה כוח שני, אך אין בכך לכאורה להתיר. אלא שיש סבונים העטופים פלסטיק המומס בחום, ומניחים אותם עטופים כך במדיח. במקרה זה הפלסטיק כבר מבושל, ובישול הסבון נעשה ממש בדומה לשימוש בכדי מים לכיבוי דלקה, היינו מים ב'כוח שני' שיבשלו בגרמא את הסבון, שברוב החברות הוא אינו מבושל (או לפחות חלקים ניכרים ממרכיביו אינם מבושלים). ולא ברור שיש לי תועלת בבישול, כי סבון כלים מנקה גם ללא בישולו. אם כן, הרי זה ספק (לשעבר) של 'פסיק רישיה דלא ניחא ליה' בגרמא – ובשעת הצורך, יש מקום להתיר.