מערכת דירתית – מניעת שימוש בה בשוגג

השאלה:

בדירתנו מותקנת מערכת חימום מהיר של מים. אנו, כמובן, לא משתמשים במים חמים בשבת, אך מה ניתן לעשות כדי למנוע הפעלה של המערכת אם יפתחו בטעות את ברז המים החמים? כמו כן, מה לעשות אם כבר פתחו את ברז המים החמים והמערכת הופעלה, מכיוון שסגירת הברז גורמת לכיבוי המבער שבמערכת?

התשובה

הרב שי סימינובסקי |

לפני השבת – בדרך כלל ישנו מתג ראשי להפעלה או כיבוי של המערכת. יש לנתק את המערכת באמצעות המתג לפני כניסת שבת. במידה ושכחו לנתק את המערכת לפני כניסת השבת – אין לפתוח את ברזי המים החמים בדירה במהלך השבת!

במהלך השבת – במידה ושכחו לכבות את המערכת לפני שבת, יש לנהוג כך:

1) כאשר הברזים בדירה סגורים ואין זרימה של מים חמים, יש לסגור את הברז המכני הראשי של המים החמים שיוצא ישירות ממערכת החימום המהיר.

2) אם ישנו ברז פתוח, ורק לאחר פתיחתו נזכרו שהמערכת לא נוטרלה לפני שבת, יש לסגור את הברז הפתוח בשינוי.[1] לאחר מכן יש לסגור את הברז המכני הראשי של המים החמים שיוצא ישירות ממערכת החימום המהיר.

כדי להימנע מתקלות, ניתן להתקין בצורה פשוטה יחסית ובאופן עצמאי מנגנון ניתוק אוטומטי.

במערכת המבוססת על חימום בחשמל – יש לחבר את המפסק הראשי לשעון שבת, שיחבר וינתק את המערכת בזמנים הדרושים.

במערכת המבוססת על חימום בגז יש להרכיב ברז חשמלי (על צינור המים החמים ב'חנוכייה') וכן שעון שבת שניתן לכוון לזמנים הדרושים לסגירה אוטומטית של כניסת מים חמים למערכת במהלך השבת.

אפשר להתקין שעון אסטרונומי המכיל מידע על מועדי כניסת השבתות והחגים ויציאתם, לשנים הקרובות, ומתוכנת לחסום את כניסת המים מערכת החימום המהיר לפני כניסת השבת או החג, ולאפשר את הזרימה מחדש עם צאתם. אם מערכת החימום המהיר מזינה גם את מערכת ההסקה הדירתית או את מערכת החימום התת רצפתי הפועלת ברציפות לכל אורך השבת, ואם מערכת ההסקה מותאמת לשימוש בשבת – ניתן להתקין ברז שיפצל את ההשפעה של פיקוד המערכת על שתי המערכות, ולפני השבת לסגור את הברז המוביל רק לברזי המים ולא למערכות ההסקה.

[1].     סגירת הברז בשינוי מותרת, על מנת למנוע סיכון בזרימת מים רותחים. כמו כן, כיבוי להבת הגז נעשה בשיהוי ולא ישירות, ויש המחשיבים זאת לגרמא. יש טעמים נוספים להקל, ואכמ"ל. כמו כן, אם פתחו את הברז בטעות ונזכרו מייד, ניתן לסגור מיידית את ברז המים מאותה סיבה, כיוון שהמערכת פועלת ומתנתקת רק בחלוף כמה שניות ולכן, בשניות הראשונות לאחר הפתיחה, האש עדיין לא נדלקה.