שימוש ב'מנעול חכם' בשבת

השאלה:

בדירתנו מותקן 'מנעול חכם' בדלת הכניסה. כיצד ניתן לפתוח ולנעול את הדלת בשבת?

התשובה

הרב שי סימינובסקי |

למנעול חכם כמה אפשרויות לפתיחה מאובטחת – הקשת קוד, זיהוי פנים, כרטיס קִרבה, אפליקציה, באמצעות טביעת אצבע ולפעמים גם באופן מכני על ידי מפתח. על מנת להשתמש במנעול בשבת, יש להשתמש רק במפתח מכני, אבל חשוב לוודא שפתיחת המנעול במפתח מכני לא משפיעה ישירות על הנעילה החשמלית במנגנון הנעילה הפנימי של הדלת. לשם כך יש צורך בבדיקה מקצועית של המנגנון, לברר  שהמנגנון המכני מופרד לחלוטין מהמנגנון החשמלי.[1] עוד צריך לוודא שמנגנון זיהוי הפנים אינו פועל אוטומטית, ושזיהוי טביעת האצבע לא מופעל בטעות. באופן מעשי ניתן להבטיח שלא תהיה הפעלה בטעות של מערכת כזו, באמצעות הוצאת הסוללה ממנגנון הנעילה לפני שבת. ישנם דגמים של מנעולים 'חכמים' שנבדקו ע"י 'מכון צומת' ואושרו לשימוש בשבת עם הנחיות שימוש מפורטות.[2]

[1].     חשוב לציין כי בחלק ממנגנוני הנעילה המצויים כיום – גם פתיחה באמצעות מפתח מכני יוצרת אות חשמלי, גם כשאינו גורם לשחרור המנעול. עמדת מכון צומת היא שאין איסור ביצירת אות חשמלי מסוג זה, מכיוון שהוא אינו נצרך לתועלת האדם, וגם האדם אינו עושה פעולה מכוונת לשם הפעלתו. עמדה זו מבוססת על תשובת שבט הלוי ט, סי' כט, המופיעה באתר צומת:
https://www.zomet.org.il/?CategoryID=198&ArticleID=293, והיא נדפסה גם בתחומין כג (תשס"ג), 'חיישן תאורה בשבת', עמ' 277.

[2].     https://www.zomet.org.il/?CategoryID=253&ArticleID=498.