טבילה בשבת

השאלה:

השבת חל ליל טבילתי. אני רגילה תמיד להתאפר לכבוד שבת, ואנו נמצאים השבת בנופש עם משפחתו של בעלי. אני חוששת מאוד שאם אבוא לסעודת השבת ללא איפור, כולם ישימו לב לכך שאינני מאופרת וישאלוני על כך. אם לא אמצא פתרון לכך, איאלץ לדחות את הטבילה למוצאי שבת. מה באפשרותי לעשות?

התשובה

הרב עומר שפס | תמוז תשע"ה

יש חשיבות בהשתדלות שלא לדחות את הטבילה אפילו בלילה אחד.[1] עקב חשיבות זו התירו לטבול גם בליל שבת, אף על פי שטבילה בשבת מעוררת כמה וכמה שאלות הלכתיות.[2] לכן רצוי מאוד לחשוב על פתרונות שיאפשרו את הטבילה בזמנה. הפתרון המומלץ ביותר הוא לנסות ולתאם עם הבלנית המקומית אפשרות של פתיחת המקווה לאחר סעודת ליל שבת. כך ניתן להתאפר לפני שבת באיפור שקל להורידו. לאחר הסעודה יש להסיר את שאריות האיפור מהפנים, ולאחר מכן לטבול. כמובן שאת כל ההכנות לטבילה יש לעשות לפני שבת. יש שנהגו במצב כזה לא לאכול בשר בסעודה, מכיוון שהוא נדבק בין השיניים.[3] אך יש שהקלו בבשר לכבוד סעודת ליל שבת או לכל הפחות בעוף, ותצחצח האישה את שיניה היטב במברשת שיניים עם מי פה (לא משחה), לאחר הסעודה לפני הטבילה (בתנאי שעצם הצחצוח אינו גורם בהכרח לירידת דם).

[1]. שו"ע, יו"ד סי' קצז סע' ב.

[2]. רמ"א שם.

[3]. ראה שו"ת חשב האפוד, סי' קלח.