מכשיר איתורן לחולה אלצהיימר

השאלה:

חמי חולה באלצהיימר. הוא הלך לאיבוד כמה פעמים, ונמצא רק על ידי המשטרה לאחר שעות רבות. קנינו לו מכשיר איתורן (קופסא קטנה ונטענת, שלתוכה מוכנס SIM סלולארי, אם הוא נעלם - פותחים מחשב ורואים היכן הוא). האם אפשר להשתמש בו בשבת? אם חמי נעלם בשבת, מה מותר לעשות כדי למוצאו בעזרת האיתורן? יש לציין שאין מי שילווה אותו לבית הכנסת בקביעות בשבת, ולא ניתן למנוע ממנו לצאת.

התשובה

הרב ישראל רוזן | אב תשע"ד

אנחנו מתירים שימוש בשבת באיתורן סלולארי או GPS לחולה אלצהיימר, כאשר המיקום של האדם מסומן ברציפות על המסך. מותר גם להתבונן במסך ולדעת היכן הוא, בלא כל חשש. נציין כי מטעמים של 'מדיניות הלכתית', ההיתר מוגבל לחולים בלבד, או לצרכים חיוניים דומים, ולא לבריאים.