המתת חסד לכלב

השאלה:

שלום לכת"ר
היה לנו כלב קטן מאוד אשר כל חוסנו הוא ברגליו. התהלכתי עם הכלב כשהוא קשור ברצועה עפ"י החוק, למרות שהוא כלב קטן ביותר שאינו מסוגל להזיק לאיש.
כשראה אותו כלב אחר, גדול מאוד, הוא תקף את כלבי. כלבי שותק ברגליו האחוריות ודימם כל כך שלאחר זמן הוחלט להוציאו להורג בהמתת חסד משכלו כל הקיצין ואי אפשר היה לעשות עוד דבר עבורו מלבד כריתת רגליו האחוריות, דבר שהיה גורם למותו ממילא. התייעצנו עם רב והוא אישר את המתת החסד אצל וטרינר שומר מצוות.
שאלתי היא:
1. האם נטילת נשמתו היתה בסדר מצדנו?
2. האם היה צריך להתהלך עמו ברצועה מלכתחילה ובכך לשלול ממנו את הגנתו היחידה, רגליו המהירות לרוץ?
3. האם מותר לקטול חרקים מזיקים כגון מקקים נמלים ויתושים ע"י הדברה או המתה סתם?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. אם זה נעשה על פי הוראת חכם, חזקה שהיא בסדר.
2. כן, יש פחד שיגרום להפלה והפחדה יתרה. על כן אדם חייב לשמור את בעלי החיים שלו.
3. אין נפק"מ, בריסוס יש טענה שזה מזיק לאנשים, על כן כדאי למעט בריסוסים ועדיף בהמתה סתם. אבל מכיוון שמאושר לשיווק אי אפשר לאסור ריסוסים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי