לקיחת תרופה עם מים בצום

השאלה:

אדם הלוקח אנטיביוטיקה עקב זיהום בגופו, ואינו יכול לקחתה בלי לשתות מים, האם מותר לו בצום לשתות מים עם לקיחת התרופה?

התשובה

הרב איל בן דוד | תמוז תשע"ג

הרמ"א[1] כתב שחולה, אפילו שאין בו סכנה, פטור מצום תענית אסתר. הגדרת 'חולה שאין בו סכנה', כתב 'ערוך השלחן' במקום אחר[2]:

וכל אלו הדברים הם בחולה שמוטל במיטה או יושב על מטתו שאין ביכולתו לצאת מפתח ביתו ויש בו חילוק בין יש בזה סכנה לאין סכנה כמו שנתבאר אבל מי שיש לו מיחוש בעלמא מיחוש בראש או במעיו או בלב וכיוצא בזה והוא מתחזק והולך כבריא כמו שיש חלושים מפני מיחושים שיש להם שיעול וכיוצא בזה והולכים ונוסעים ועושים כל העסקים אין להם דין חולה כלל...

למדנו מדבריו שאדם שמושבת מעבודתו, נחשב חולה שאין בו סכנה. אמנם אדם שלוקח אנטיביוטיקה, לא בהכרח עונה להגדרת 'חולה שאין בו סכנה', שהרי ייתכן שכבר שב לעבודתו, ונוטל את התרופה תוך כדי העבודה. ואולם מכיוון שהרמ"א (שם) כתב שאפילו כואבי עיניים פטורים מהצום, הרי שגם מי שאינו מוגדר 'חולה שאין בו סכנה' - פטור. אמנם ה'ביאור הלכה'[3] נסתפק אם דין 'כואבי עינים' מיוחד הוא לתענית אסתר, או שהוא הדין לשלושת התעניות הנוספות, וכתב שם:

אמנם בקובץ שעל הרמב"ם כתב כמדומה שראיתי בכתב קודשו של הגאון מהר"ץ עמריך ז"ל להקל בזה אף בשאר תעניות, והכל לפי ראות עינים.

למעשה, נראה להקל בזה, משום שכידוע הפסקה בנטילת אנטיביוטיקה יכולה לגרום לחזרת הזיהום.

סיכום

חולה שצריך ליטול גלולות אנטיביוטיקה, ואינו יכול לקחתן בלי לשתות מים, מותר לו לקחתן עם מעט מים.

[1].רמ"א, או"ח סי' תרפו סעי' ב.

[2].ערוך השולחן, או"ח סי' שכח סע' יט.

[3].ביאור הלכה, סי' תקן סעי' א, בד"ה מיהו עוברות.