שימוש בזרע של אדם לאחר מותו

השאלה: שלום רב! אני סטודנטית למדעי הבריאות, ובמסגרת קורס העוסק באתיקה רפואית התבקשנו לכתוב עבודה. רציתי לברר מהי עמדת ההלכה בעניין ספציפי מאד (בהקשר של תרומת זרע). לפני כחודש פסק בית משפט לענייני משפחה כי הורים שכולים יכולים להביא לעולם ילד מזרעו של בנם החייל ז"ל (הזרע נלקח מיד לאחר מותו), באמצעות תרומת ביצית ואם פונדקאית. על-פי מה שקראתי עד כה בנושא אני סבורה כי דבר זה מנוגד להלכה היהודית. אולם אשמח לשמוע מה הם הנימוקים המדויקים האוסרים מעשה זה (בהנחה וקיים איסור). בנוסף, אשמח לדעת היכן קיימים מקורות בהם אוכל לעיין בנושא. אדגיש כי אני מדברת על שימוש בזרעו של אדם *לאחר מותו*. תודה מראש על הזמן, והעזרה! תבורכו.

התשובה

מכון פוע"ה | כ"ח תשרי תשע"ז 11:45

לשואלת שלום

אכן העמדה המקובלת בהלכה מסתייגת משימוש בזרע של אדם לאחר מותו.

פירוט והרחבה לכך מובאים בספר שו"ת פוע"ה - פוריות, יוחסין וגנטיקה בתשובות הפוסקים לשאלה 'שימוש בזרע לאחר המוות', עמ' 140-165.

ניתן להשיג את הספר במשרדי מכון פוע"ה 02-6515050 שלוחה 113.

כל טוב

אריה כץ

רב משיב במכון פוע"ה