תסמונת השחלות הפוליצסטיות

השאלה: אשתי מאובחנת כבעלת תסמונת שחלות פוליציסטיות, אין לה וסת כלל אלא אם כן היא נוטלת גלולות, לדברי הרופא סיכוי להריון ספונטני הוא אפסי, אני לא לחוץ עברו רק 10 חדשים מהחתונה, ואני לא מרגיש מוכן להביא ילדים לעולם, אך התסמונת לא בריאה ויש לטפל בה הרופא נתן שתי אפשרויות: כדורים משרי ביוץ, (לא מטפל בבעיה, אבל אם רוצים עכשיו ילד זו הדרך היחידה) או לקחת גלולות למניעת הריון לפחות חצי שנה + דיאטה ואולי זה יביא למצב הורמונלי מאוזן לאחר שנה סיכוי של 30% השאלה: 1. האם מותר להעדיף את המניעה? 2. אם כן יש שתי אופציות או וסת פעם בחודש או וסת אחת ל3 חדשים, ברור שאנו מעדיפים אחת ל 3 חדשים, אך האם צריך להעדיף את הוסת כל חודש כי זהו המצב הנורמלי אצל נשים? 3. האם מצות פריה ורביה היא קיום 'המצוה' בלבד או שבמצב בעיתי כשלנו פריה ורביה דורש להשתדל אצל רופאים וכו, אשמח לתשובה מהירה תודה רבה!

התשובה

מכון פוע"ה | ח' אייר תשע"ו 12:57

לשואל שלום

על פי הידוע לנו, לקיחת גלולות אינה גורמת לאיזון הגוף, אלא מטרתה להגן על בריאות האישה (כשאין ביוץ ווסתות רירית הרחם מתעבה ומדובר במצב לא בריא, הגלולות משמרות רירית דקה). הדיאטה אכן עשויה לעזור.

לכן, בעניין שאלתך הראשונה הייתי מציע לפנות בהקדם למכון פועה 026515050, למענה מדויק על פי המצב.

לגבי שאר השאלות

אין מצוה לקבל וסת כל חודש, לכן אם יש אפשרות לקבל פעם בכמה חודשים כשממילא לוקחים גלולות, אין בזה בעיה (אמנם רצוי להחליט מראש ולא לשחק עם זה לפי גחמות עכשויות, כי אז זה עלול להיות פתח לפגיעה בשלום בית ולמשחקי כח בין בני הזוג).

לדעת רוב הפוסקים, השתדלות שהיא נורמאלית, היא חלק מהחיוב המוטל על האדם לקיים מצוות פרו ורבו, גם אם אינה טבעית לחלוטין. נחלקו עש כמה, אבל דבר המקובל על רוב בני האדם כגון לקיחת כדורים בשעת הצורך הוא בודאי בכלל זה.

בהצלחה רבה

אריה כץ

רב משיב במכון פועה