הפחתת תשלום יזומה על ידי הנהג

השאלה: שלום לרב שליט״א בתי לומדת בי״ם והיא בת 18.5, סיפרה לי היום שנהג האטובוס מחייב אותה ואת חברותיה (רב-קו)במחיר מופחת מהמחיר שעליהם לשלם לנסיעה במקור לפי גילן, היינו במקום 6 ₪ לדוגמא 3.5 ₪ בפועל. ביתי מספרת לי שהיא לא הבחינה בזה, פשוט שילמה ונכנסה לשבת במקום, זתומרת שהיא לא יודעת להעריך מה מס׳ הפעמים שנגבה ממנה מחיר מופחת. יום אחד כשהבחינה בזה, היא נגשה מיד לנהג האטובוס והעירה את תשומת ליבו לכך שהתשלום שהוא גבה, מופחת ממה שהיא אמורה לשלם במקור. תשובת הנהג הייתה, שהיות והיא נוסעת מידי יום בקו הזה, המחיר לנסיעה יקר והוא בכוונה גבה תשלום מופחת. בתי העירה את תשומת לבו שיתכן שמדובר בגזל מבלי שהם יתכוונו לכך, אך הנהג השיב לה, אל תדאגי הכל בסדר אני יודע מה שאני עושה. בכדי לא להביך את הנהג מידי ולא לגרום לחילול השם, השיבה בתודה ושבה למקומה באטובוס. (יצוין, שאין מדובר בנהג שמרבה לשוחח עם בנות וכיצ״ב וכוונותיו אינם טהורות חלילה, הרושם שהתקבל הוא, שמעשיו של הנהג הם מבחינה אידיאולוגית ומתוך רצון לסייע לאותן בנות דתיות דווקא). שאלתי כמובן, כיצד להורות לביתי לנהוג לעניין האמור וכן כאשר נפגשים שוב באותו נהג אטובוס, השאלה כעת האם ההפחתה הזו מותרת הלכתית, או שמא תחשב לגזל לבת או לנהג והאם וש להשיב לאגד את ההפרשים בצורה כל שהיא. אגב, לאחרונה ביתי מספרת לי שהנהג ממשיך לנהוג כך לסירוגין עם מס׳ בנות שנוסעות עימה בקביעות תודה מראש על המענה.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ז' אייר תשע"ח 12:31

נראה שאם הוא עושה פעולה האסורה על ידי חברת האוטובוסים, בתך צריכה לשלם את יתרת הסכום וחברה המפעילה את הקו, מאז ששמה לב לכך.